Sari la conținut

Copiii din Râşnov şi Feldioara au ocazia să descopere jocurile tradiționale ale bunicilor

copiii-din-rasnov-si-feldioara-au-ocazia-sa-redescopere-jocurile-traditionale

Campania „Braşov capitala jocurilor tradiţionale” ajunge la Râşnov şi Feldioara.

Dacă până acum, copiii din municipiul Brașov au descoperit jocurile tradiționale, a venit acum rândul elevilor din județul Brașov să se întreacă în jocurile strămoșești. În cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Jocurilor Tradiţionale, 200 de copii din Râșnov și Feldioara se vor juca așa cum o făceau bunicii și străbunicii lor pe vremuri.

Astfel, în 9 noiembrie 2018, la Râşnov (Şcoala Gimnazială nr. 3) şi în 16 noiembrie 2018, la Feldioara (la Cetate), copiii se vor întrece în jocuri precum: „În foc”, „Joc săsesc cu cercuri”, Jocul „nuiaua”, Jocul „la Stobor”, „Împuşcatul cocoşului”, „De-a bătutele” sau „Ţicul”. La final vor exista numai învingători, pentru că sunt pregătite și premii pentru fiecare copil care va descoperi jocurile tradiționale.

Noutatea ediției din 2018 este spectacolul de păpuşi tradiţional, pe care îl vor pune în scenă cei de la Teatrul „Strada”.

  În trecut, în Braşovul medieval şi în Transilvania, breslele mesteşugăreşti şi autorităţile publice încurajau şi premiau tinerii care se distingeau la anumite jocuri şi concursuri. Unele dintre jocuri au ajuns însă, să fie practicate tot mai rar sau chiar abandonate de către tinerii de azi.

Teatrul „Strada” le va prezenta copiilor prezenți în cetate un spectacol de păpuși tradițional.

Prin urmare, copiii sunt așteptați cu drag, la o acțiune distractivă care le este dedicată special, în 9 noiembrie 2018 în Cetatea Râșnov și în 16 noiembrie 2018 în Cetatea Feldioara.


   „Braşovul, capitala jocurilor tradiţionale” este un proiect cultural implementat de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” din Braşov, care propune o metodă originală de valorificare a jocurilor tradiţionale aflate în patrimoniul imaterial transilvănean, în special cel aparţinând Ţării Bârsei, prin derularea unor concursuri şi festivaluri care implică activităţi de animaţie culturală.

Obiectivul proiectului este cunoaşterea, revitalizarea, promovarea şi valorificarea jocurilor tradiţionale pentru copii ca şi componente ale patrimoniului cultural imaterial şi ale multiculturalismului din regiunea Sud-Estul Transilvaniei.

Comentarii

Ultimă oră