Sari la conținut

Copiii din Măgura cântă despre tonele de deşeuri pe care le adună

copiii-din-magura-canta-despre-tonele-de-deseuri-pe-care-le-aduna

Copiii din Măgura au filmat un videoclip în care fac apel ca zona satului lor, „un paradis pe pământ”, să fie păstrată curată.

În urmă cu aproape doi ani, copiii din satul Măgura au început să le dea un exemplu părinţilor, dar şi turiştilor care trec prin zona Bran-Piatra Craiului, întâlnindu-se periodic pentru a curăţa uliţele satului de munte, dar mai ales potecile din pădurile de lângă acesta.

Rezultatul este că micuţii de la Clubul Măgura, alături de coordonatoarea lor, Angela Nicoară, iniţiatoarea mişcării, adună de fiecare dată zeci de saci de gunoaie.


  Şi pentru ca acţiunea lor să aibă un impact mai mare, şi-au făcut o melodie cu clip video, cover după celebrul hit „Every breath you take” a celor de la Police.

Sub titlul „Amazing Romania”, elevii de la Măgura cântă despre ţigări, robinete, biciclete, sticle de bere, saci de pampersi, damigene, geamuri sparte, peturi de plastic, bidoane, ghete, lustre şi alte numeroase obiecte pe care le adună din păduri, într-un apel către părinţi şi către toţi cei care locuiesc sau trec prin zonă să păstreze natura curată.

Totul a început acum doi ani, când un grup de inimoşi a început să faca un pic de curăţenie pe uliţe şi în pădure, la Măgura. Câţiva copii s-au alăturat din proprie iniţiativă. S-au adunat atunci aproape două tone de deşeuri. Cei mici şi cei mari nu îşi pierd speranţa şi îşi doresc ca acţiunea lor să îi inspire şi pe alţi şi exemplul lor să fie urmat.


  Clubul Măgura a fost format la iniţiativa Angelei Nicoară şi a soţului ei, scriitorul englez Mike Ormsby, pentru ca cei mici, cu vârstele între 5 şi 12 ani, să aibă parte de lecţii de engleză şi de muzică. Apoi, cei doi soţi au decis să îi responsabilizeze pe membrii clubului şi au trecut şi la acţiuni de ecologizare.

Mike şi Angela s-au mutat la Măgura, venind din Azerbaijan, după ce în ultimii 20 de ani au locuit în 17 ţări unde au lucrat în domeniul dezvoltării media. Acum, cei doi publică şi scriu cărţi.

Nu de puţine ori, acţiunile lor au fost luate în derâdere, iar la una dintre acţiunile de curăţenie, un adult le-a zis copiilor ironic, bătându-şi joc de munca micuţilor „vino mamă să mă vezi, cum lucrez la spaţii verzi”. Aşa s-a născut o parte din textul cântecului.

Organizatorii însă i-au incurajat pe copii şi le-au explicat că nu e ruşinos să aduni gunoiul, ci e ruşinos să îl arunci aiurea.

Uşor-uşor s-a înfiripat ideea de a avea un fel de imn şi a aparut melodia. Apoi a fost filmat şi clipul.

Vor reuşi copiiide la Măgura să-i convingă pe adulţi că ar fi mai frumos să păstreze curătenia? Speranţa moare ultima.

Ideea transmisă de copii ar trebui să ne pună pe toţi pe gânduri. Piesa are şi un moto:

   "Gunoiul aruncat la întâmplare urâţeste locul. E greu de curăţat, e periculos pentru oameni, plante şi animale. Şi e ilegal. Aşa că să învăţăm să facem curaţenie şi să o păstrăm.


   Videoclipul poate fi vizualizat aici : www.youtube.com/watch?v=-QmKlunDSuM


        Sursa: bzb.ro

Comentarii

Ultimă oră