Sari la conținut

Continuă Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică Brașov

continua-festivalul-international-de-reconstituire-istorica-brasov


     Piața Sfatului găzduiește cea de a treia ediție a „Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică Brașov”, tema din acest an fiind „Centenarul armistițiului Primului Război Mondial”. Brașovenii au ocazia să retrăiască în Piața Sfatului o istorie de acum 100 de ani!

Ediția 2018 a fost împărțită în două perioade: 9 – 11 noiembrie 2018 și 16 – 18 noiembrie 2018.

După succesul din week-end-ul trecut festivalul continuă de vineri până duminică (16 – 18 noiembrie 2018) cu noi manifestări: tabăra militară reconstituită în Piața Sfatului, concerte la Centrul Cultural Reduta, proiecții de film istoric.

Evenimentul central al festivalului este tabăra militară din Piața Sfatului.

Acolo vor fi ținute prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial, scene de viață cazonă, revista de front, scene de instrucție de front și alte activități specifice reconstituirii istorice.

La eveniment participă asociații de reconstituire istorică din România, Franța, Anglia, Bulgaria și Cehia.

„Este un produs cultural de tip living history care permite înțelegerea semnificației Armistițiului Primului Război Mondial sub o formă cultural-educativă originală de către brașoveni și turiști. Un moment crucial din istoria Europei este prezentat în Piața Sfatului, km. 0 al turismului cultural brașovean, prin intermediul unei experiențe culturale importante care include o tabără de reconstituire istorică, ateliere și instalații interactive pentru copii, o expoziție outdoor și un program artistic inspirat din tematică festivalului”, a explicat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie, organizator.


   La Centrul Cultural Reduta au loc concerte!

Epoca interbelică a fost una de emancipare culturală, cu o schimbare a moravurilor și modei, o epocă a jazz-ului și a romanțelor, perioada dezvoltării artei cinematografice, teatrului de stradă și radioului.

Centrul Cultural Reduta va găzdui concertele festivalului de reconstituire istorică. Tango și jazz, muzica anilor interbelici, reprezintă tema muzicală a ediției 2018.

Ansamblul ArgEnTango, cu o puternică tripletă argentiniană (Analia Selis – voce, Mariano Castro – pian și Omar Massa – bandoneon) la care s-au adăugat doi interpreți români la fel de apreciați (Rafael Butaru – vioară și Răzvan Suma – violoncel), va prezenta la Brașov povestea tangoului, de la periferiile din Buenos Aires și moda europeană interbelică, până la tangoul contemporan.

„On the Fly” (Marta Popovici – voce, Claudiu Antonesei – pian, Lucas Contreras – chitară, Alexandru Marin – contrabas, Gabi Matei – tobe), trupă de studenți ai secției de Jazz din cadrul Universității de Muzică București, îndrumați de maestrul Mircea Tiberian, prezintă la Brașov un program care implică interpretări originale, personale, ale bine-cunoscutelor song-uri americane.

„Cinema Retro” la Brașov!

Fiecare seară de concert se va încheia cu o incursiune în istoria filmului românesc interbelic, prin intermediul proiectului „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”.

În cadrul festivalului va fi proiectată o selecție de filme din Arhiva Națională de Filme, care redă specificul socio-cultural al perioadei interbelice românești. Filmele propuse pentru vizionare au o legătură istorică și culturală cu momentul 1918 și posteritatea lui imediată, constituindu-se într-un fel de „martori” ai epocii.

Proiecția va cuprinde două sesiuni. Prima sesiune (vineri, 16 noiembrie) prezintă filmele de ficțiune şi animaţie: „Manasse” (dramă, regizat de Jean Mihail, 1925, film mut); „Haplea” (animaţie, realizat de Marin Iorda, 1927, film mut) și „Visul lui Tănase” (comedie, regizat de Bernd Aldor şi Constantin Tănase, 1932).

A doua sesiune (sâmbătă, 17 noiembrie) va prezenta o serie de filme documentare de scurtmetraj și reportaje din perioada 1924-1940, numită generic „Reportaj Retro”: „Cursa de viteză” (1924, film mut); „Maglavit” (regizat de Constantin Petrovici, 1934); „Târgul de fete de pe muntele Găina” (regizat de Ionel Veștea, 1934, film mut); „Fabrica de bere Bragadiru” (regizat de Constantin Petrovici, 1938, film mut); „Recoltarea si prelucrarea chihlimbarului” (regizat de Eftimie Vasilescu, 1939, film mut) și „Tehnica jocului de golf” (1940, film mut).

Ambianța sonoră pentru filmele mute a fost realizată de Dragoș Mărgineanu (light & sound designer).

Proiectul „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol” este produsul colaborării dintre trei specialiști în domeniul cultural: Horea Avram (curator, istoric de artă), Mihai Ometiță (doctor în filosofie, cercetător al teoriilor filmului, traducător şi realizator de film) şi Emilian Mărgărit (doctor in filosofie, manager cultural, specialist în relații publice, președintele Asociației „Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”).

......................................................................................................


  PROGRAM 16 – 18 noiembrie 2018:

Vineri, 16 noiembrie 2018, Piața Sfatului:

16.00: Festivitatea de deschidere a taberei militare
16.15: Prezentarea instalațiilor interactive pentru copii despre Armistițiul Primului Război Mondial și a perioadei interbelice / proiectul ,,Război și pace. Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial”;
16.30: Defilarea trupelor de reconstituire istorică în centrul Brașovului, pe traseul Piața Sfatului – Str. Republicii – Parcul Nicolae Titulescu – Str. Mureșenilor – Piața Sfatului

Vineri, 16 noiembrie 2018 , Centrul Cultural Reduta:

18.00: Concert MARTA POPOVICI & ON THE FLY
Seară de muzică (jazz), cu un program artistic inspirat din epoca interbelică
19.30: „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”: filmele de ficțiune şi animație românești din perioada 1925 – 1932 (proiect ,,Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”).

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, tabăra militară din Piața Sfatului:

10.30: Trecerea în revistă a trupelor și prezentarea standurilor fiecărei asociații de reconstituire istorică;
10.30 – 16.00: Activități de reconstituire istorică: prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial.

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, Centrul Cultural Reduta:

18.00: Concert ANALIA SELIS & ArGenTango
Seară de muzică (tango), cu un program artistic inspirat din epoca interbelică.
19.30: „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”: „Reportaj Retro” – filme documentare românești de scurtmetraj și reportaje din perioada 1924-1940 (proiect ,,Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”).

Duminică, 18 noiembrie 2018, tabăra militară din Piața Sfatului:

10.30: Trecerea în revistă a trupelor și prezentarea standurilor fiecărei asociații de reconstituire istorică;
10.30 – 15.00: Activități de reconstituire istorică: prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial;
15.00: Prezentarea proclamației Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică Brașov, la 100 de ani de la încheierea Armistițiului;
15.10: Festivitatea de închidere a festivalului.

În acest timp Piața Sfatului găzduiește Expoziția outdoor despre Centenarul Armistițiului Primului Război Mondial.


...................................................................................................................

 Reconstituirea istorică reprezintă o formă de istorie aplicată. La nivel european există începând cu anul 2014 un circuit al evenimentelor de reconstituire istorică dedicate Primului Război Mondial.

Obiectivul general al Festivalului internațional de Reconstituire Istorică de la Brașov este conștientizarea copiilor, publicului local și turiștilor asupra însemnătății Armistițiului Primului Război Mondial și al perioadei interbelice în istoria locală, națională și europeană.


   Festivalul este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov. Partenerii ediției 2018 sunt Asociația ,,6 Dorobanți”, Consiliul Județean Brașov, Primăria Municipiului Brașov, Centrul Cultural ,,Reduta” și Asociația ,,Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”.

Ediția 2018 a Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică Brașov este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), pe aria culturală ,,Proiecte de Tip Festival/cu Caracter Repetitiv".

,,Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică Brașov nu este un discurs despre învingători și învinși. El își propune să dea înțelesuri corecte sfârșitului Primului Război Mondial, iar acestea, împărtășite miilor de vizitatori, vor genera, la rândul lor, noi conținuturi care să îmbogățească viața culturală a Brașovului, orașul care în 1918 a trecut de la marginea unui imperiu în inima unui regat.

Este un festival care deși apelează la tradițiile militare urmărește promovarea diversității culturale și a toleranței între foștii inamici istorici, prezintă urmările marelui război în istoria popoarelor Europei, schimbările de esență la nivelul mentalităților colective care au influențat pe termen lung societățile europene.

Prin implementarea proiectului dorim să dăm continuitate unui concept cultural de tip reconstituire istorică, care a permis și va permite brașovenilor și oaspeților orașului Brașov să înțeleagă istoria printr-o formulă culturală atractivă, inedită, interactivă, accesibilă”, a explicat Nicolae Pepene , autorul conceptului festivalului, manager al Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Comentarii

Ultimă oră