Sari la conținut

Conștientizați copiii despre pericolul reprezentat de arme!

constientizati-copiii-despre-pericolul-reprezentat-de-arme

Copiii reprezintă o categorie vulnerabilă a societății, iar protejarea lor împotriva oricărui tip de victimizare reprezintă o prioritate pentru părinți, dar și pentru instituțiile implicate în creșterea și educarea lor.


Minorii trebuie conștientizați că sunt supuși răspunderii penale (de la 14 ani, dacă se stabilește că minorul a avut discernământ la comiterea faptei) și contravenționale (de la 16 ani), iar respectarea legii reprezintă o obligație, necunoașterea acesteia nu consituie motiv de înlăturare a consecințelor.


Ținând cont de pericolele reprezentate de procurarea unor obiecte periculoase/arme neletale de către copii, este necesar ca aceștia să fie preveniți din timp cu privire la riscurile pe care le implică procurarea/folosirea acestora.


Conform normelor legale în vigoare ( Legea nr 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor), armele neletale (armele de asomare, armele cu destinație industrială, arcurile destinate tirului sportiv, replicile de arme de tip airsoft, dispozitivele paintball) nu sunt supuse vreunei proceduri de înregistrare sau autorizare, dar pot fi procurate doar de persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani.


Posesorii armelor și dispozitivelor neletale au obligația să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu, reședință, sau după caz, la locul de rezidență, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea și să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.


Pentru a evita victimizarea, Poliția Brașov informează părinții/ persoanele care au în deținere astfel de arme neletale despre obligațiile pe care le au:

l Sunt interzise portul și folosirea armelor sau dispozitivelor neletale în locuri publice ;
l Armele și dispozitivele neletale destinate agrementului și tirului sportiv pot fi folosite în spații delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spații special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiții încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viața persoanelor ;
l Armele și dispozitivele neletale pot fi transportate de la domiciliul, reședința sau, după caz, locul de rezidență al deținătorului, la locul unde urmează să se desfășoare activitățile pentru care sunt destinate, numai dacă acestea sunt ținute în husă, bagaj ori ambalaj și nu sunt încărcate cu muniție.


ATENȚIE! Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2000 la 5000 lei, aplicându-se totodată și măsura complementară a confiscării armelor sau, după caz, a munițiilor.

Reamintim faptul că răspunderea contravențională intevine de la vârsta de 16 ani, iar în cazul în care autorul sancționat are sub 16 ani, părinții vor achita amenda contravențională!


În cazul în care deținătorul unei arme neletale (minor sau major) comite o infracțiune cu ajutorul acesteia, se vor aplica reglementările privind răspunderea penală, alături de răspunderea contravențională!

Comentarii

Ultimă oră