Sari la conținut

Consiliul Concurenţei verifică clinicile care efectuează teste Covid-19

consiliul-concurentei-verifica-clinicile-care-efectueaza-teste-covid19

În ultima perioadă, cererile au crescut foarte mult, la fel şi preţurile!

Consiliul Concurenţei are în derulare o analiză la clinicile care efectuează teste COVID-19, pentru a vedea dacă acestea respectă legislaţia în materie de concurenţă, a transmis biroul de presă al instituţiei.


   În ultima perioadă, cererile de teste COVID au crescut foarte mult, la fel şi preţurile.


   Astfel, potrivit propriilor pagini de Internet, la centrul de testare Drive-Thru al clinicii Ok Medical, preţul unui test RT PCR SARS-CoV-2 este de 450 de lei în timp ce la MedSana, tariful ajunge la 420 de lei, iar la Regina Maria şi Sanador, 390 de lei.La Gral Medical, preţul este de 380 de lei, cu o taxă suplimentară de 200 de lei dacă se doreşte rezultatul în 24 de ore.


Clinica Sante efectuează teste COVID pentru 350 de lei, iar MedLife, pentru 340 de lei. Laboratoarele Synevo afişează pe site preţul de 285 de     lei, însă precizează că produsul este momentan indisponibil.


    La începutul lunii iulie, preţurile variau între 280 şi 390 de lei, însă, de atunci, mai multe ţări au introdus obligativitatea testării pentru cetăţenii români.


     Potrivit raportărilor Grupului de Comunicare Strategică, circa 40% dintre testele efectuate la nivel naţional sunt la cerere. Autorităţile fac zilnic un număr de 26.000 de teste, iar gradul de siguranţă este de 98%, a declarat joia trecută, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan.


   „Testele PCR au siguranţă foarte mare, specificitatea şi sensibilitatea lor este de 98%, însă numărul mare de testări, de 26.000 (pe zi), pot să pună probleme de gestiune a probelor, de transfer al probelor. Verificăm aceste lucruri, astfel încât această metodă să fie din ce în ce mai sigură la nivel global”.

Moldovan a subliniat că autorităţile fac eforturi pentru creşterea gradului de precizie în procesul de testare.

„Capacitatea de testare a crescut foarte mult pe parcursul acestei epidemii, de la un laborator la peste 180, se fac peste 20.000 de testări pe zi.
Problema care se ridică în această etapă este de creştere a siguranţei acestei testări - s-au ridicat diverse probleme - astfel încât să putem controla efectiv cum se realizează ea la nivelul acestor laboratoare, dincolo de documentele pe care ei le-au depus la Direcţia de Sănătate Publică, pentru a creşte precizia lor şi a avea o siguranţă cât mai mare. Acesta este dezideratul în acest moment. Dacă nu mă înşel, în România se procesează zilnic, 26.000 de teste pe zi, însă cifra este variabilă în funcţie de numărul persoanelor implicate în fiecare moment în fiecare laborator. Există ture, există weekend, deci cam pe aici suntem cu nivelul de testare în această etapă”, a susţinut secretarul de stat.

Comentarii

Ultimă oră