Sari la conținut
conferintele-orasului-memorabil

Vineri, 2 septembrie 2016, de la orele 18,00, în Mansarda Casei Baiulescu (Livada Poştei, Bd. Eroilor nr. 33, lângă Şcoala 6) vor avea loc Conferinţele Oraşului Memorabil.

Oraşul Memorabil revine cu un nou ciclu de conferinţe de istorie urbană. Invitaţii sunt istorici tineri care vă vor prezenta politizarea şi comunizarea Braşovului prin noile nume pe care le căpătau străzile şi locurile cunoscute din oraş. Interesantă este conferinţa de microistorie a Marei Mărginean, ce a fost atentă la felul cum comunismul a influenţat viaţa cotidiană a muncitorilor în Braşov şi Hunedoara şi ce fel de căi de evadare au găsit oamenii.

Programul detaliat este următorul:

Mara Mărginean (cercetator postdoctorand, Universitatea Babes-Bolyai) - Industrializarea dincolo de date statistice: calitatea vieții în Hunedoara și Brașov în anii ‘50.

Prezentarea propune, ca printr-o incursiune în cotidianul muncitorilor din oraşele Hunedoara si Brasov în intervalul 1950-60, să evidenţieze felul în care regimul comunist a angajat un program economic de industrializare pentru a reconfigura relaţiile sociale, dar şi modalităţile prin care populaţia a (re)acţionat. Cercetarea de micro-istorie surprinde, în plan local, ambiguităţile acţiunilor autorităţii centrale şi relaţia deseori negociată dintre putere şi forţa de muncă. Acordând o atenţie particulară felului în care activităţile din fabrică imprimă muncitorilor valenţe identitare specifice, prelegerea descrie practicile cotidiene dincolo de perimetrul industrial ca un dat al întrepătrunderilor ideologiei colectiviste şi a priorităţilor individuale.

Lector Dr. Corneliu Pintilescu (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu) - În locul vechii cetăţi feudale, un oraş al muncitorilor. Politizarea spațiului în Brașovul anilor `50.

Prezentarea tratează tema politizării spațiului urban în Brașovul anilor `50 de către regimul comunist prin inserarea unui mesaj politic în denumirea spațiilor publice și prin acordarea unei încărcături ideologice anumitor locuri sau părți ale orașului.

Sunt invitaţi toţi cei interesaţi de oameni şi de oraş!

O iniţiativă a Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov - Covasna - Harghita

Comentarii

Ultimă oră