Sari la conținut
concursuri-de-arhitectura-la-primarie

Încă de la începutul acestui an, Primăria Braşov a anunţat că va lansa mai multe concursuri de arhitectură, scopul fiind identificarea de soluţii pentru reabilitarea unor zone ale oraşului, cum ar fi Bulevardul Eroilor, pietonalul de pe Valea Cetăţii sau amenajarea unei zone pietonale în spatele Hotelului Aro Palace.

Pentru a organiza astfel concursuri, se lucrează acum la regulamente. O primă variantă a acestuia a fost elaborată de Direcţia Arhitect Şef din Primăria Braşov, iar de astăzi va fi disponibilă pe site-ul instituției. Potrivit viceprimarului Braşovului, propunerile de îmbunătăţire a regulamentului vor putea fi depuse până pe 14 iulie, după care documentul final va fi supus aprobării Consiliului Local.

Municipalitatea optează pentru concursuri întrucât acestea încurajează competitivitatea, ceea determină realizarea unei arhitecturi mai bune din punct de vedere conceptual, estetic şi tehnic, dar şi pentru că acestea pot genera idei noi pentru rezolvarea unei situaţii care solicită maximul de inovare.

Potrivit Bună Ziua Brașov, concursurile vor fi organizate de Primăria Braşov, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Braşov-Harghita-Covasna, respectând cinci paşi, respectiv o parte preliminară, pregătirea lansării, lansarea concursului, predarea proiectelor şi jurizarea. Concursurile vor fi deschise oricăror persoane fizice care au statut de arhitect, artist plastic, student la Arhitectură, urbanist, care trebuie să fie pregătiţi pentru condiţia de contractare imediată. Concurenţii persoane juridice vor avea ca asociat sau angajat minim un arhitect cu drept de semnătură, membru al Ordinului Arhitecţilor din România.

Lucrarea supusă evaluării în concursul de arhitectură va avea o parte scrisă, cu documentaţia care dovedeşte statutul celui înscris şi diferite declaraţii şi angajamente pe proprie răspundere. De asemenea, dosarul trebuie să mai conţină o documentaţie de specialitate scrisă (prezentare descriptivă a ideii,  motivaţia alegerii, estimarea costului, devizului), o parte desenată (prezentarea conceptului integrator urbanistic şi al conceptului propunerii de monument/obiect de arhitectură/spaţiu amenajat) şi o machetă.

În proiectul regulamentului se mai arată că aceste concursuri vor fi premiate.

Comentarii

Ultimă oră