Sari la conținut

Finala „Trofeului Somelieriei” va avea loc mâine la Hotelul Aro Palace. Concursul, aflat în acest an la cea de-a 11-a editie, este organizat de către Asociaţia Somelierilor din România, sub auspiciile Asociaţiei Internaţionale a Somelierilor (ASI). Câştigătorul va reprezenta România la competiţiile internaţionale de profil. Juriul va fi condus de preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România, Doru Dumitrescu.
Probele concursului. Participanţii vor fi supuşi mai multor probe, scrise şi practice, de degustare, decantare şi servire. La probele practice, are loc analiza vizualo-olfactivo-gustativă a băuturii şi identificarea soiurile de struguri folosite, alcoolemia, aciditatea, conţinutul de zahar, zona de provenienţă, anul de recoltare şi tehnologia de maturare a vinului. De asemenea, se estimează potenţialul de învechire a vinului şi se sugerează temperatura si procedura de servire, în asociere cu preparatele culinare.
Şcoală de somelieri. Tourism, Hotel & Restaurant Consulting Group (THR-CG) este singura şcoală din România care pregăteşte somelieri. Cursurile durează şase săptămâni. Cursanţii vizitează cele mai reprezentative podgorii din ţară şi deprind caracteristicile vinurilor. După o lună şi jumătate, dau un examen. Ei degustă „în orb” trei sortimente de vin şi încearcă să determine culoarea, gustul şi aroma lor.
Ce este testevinul. Din păcate, mare parte din cei care urmează aceasta şcoală pleacă din ţară să practice meseria peste hotare. Somelierii profesionişti poartă o ţinută specială compusă dintr-un sort, manuşi albe şi testevin (cupa somelierului). Testevinul este o ceaşcă mică din argint care se agaţă de gât cu un lănţişor din argint. În interior conţine opt perle mari, necesare examenului vizual al vinului roşu, de cealaltă parte sunt nişte scobituri alungite care ajută la examinarea vizuală a vinului alb.
Cel mai bun somelier, o femeie. Câştigătoarea Trofeului Someleriei Cramele Halewood, editia 2009 a fost, în premieră, o o femeie. Mihaela Dranca, şef de sală la Hotelul Continental Suceava, a participat, ca unic reprezentant al României, la trofeul „Cel mai bun somelier al lumii“ desfăşurat în Santiago de Chile în aprilie 2010. A ocupat locul I la concursul de ape minerale şi s-a clasat între primii 12 somelieri din lume.


Comentarii

Ultimă oră