Sari la conținut

Concertul dedicat Sărbătorilor Pascale, „Messa di Gloria”, la Filarmonică

concertul-dedicat-sarbatorilor-pascale-messa-di-gloria-la-filarmonica

Iubitorii muzicii culte sunt aşteptaţi, joi, 25 aprilie 2019, de la ora 19.00, la un concert vocal-simfonic extraordinar dedicat sărbătorilor pascale, la Sala Patria.


   Ne aflăm în Sătămâna Patimilor iar credincioșii ortodocși se pregătesc pentru Marea Sărbătoare a Învierii Domnului. Așa cum și-a obișnuit melomanii fideli, conducerea Filarmonicii brașovene a programat în acest context sacru pentru joi, 25 aprilie 2019, un eveniment muzical: Concertul vocal–simfonic extraordinar „Messa di Gloria” pentru soliști, cor și orchestră de G. Puccini.

La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla un invitat din Italia, dirijorul Gianpaolo Mazzoli, iar soliști vocali sunt doi tineri de valoare, tenorul Nicolae Simonov și baritonul Alexandru Aghenie. Își va da concursul și apreciatul Cor al Operei Brașov, dirijor Leonard Boga.

Fructuoasa colaborare inițiată de staff-ul celor două prestigioase instituții de cultură din Țara Bârsei – Filarmonica și Opera, conduse de muzicienii Anton Niculescu, respectiv Ovidiu Lucian Mezei – se materializează printr-un nou produs de înaltă ținută artistică.

Vor evolua așadar tenorul Nicolae Simonov, baritonul braşovean Alexandru Aghenie, Corul Operei din Braşov, dirijat de maestrul Leonard Boga, iar Orchestra Simfonică a Filarmonicii Braşov se va afla sub conducerea renumitului dirijor italian Gianpaolo Mazzoli.

Programul serii cuprinde un repertoriu ce îşi propune să introducă publicul în atmosfera cele mai vechi şi importante sărbători creştine, sărbătoarea de Paşti.

Astfel, melomanii vor putea audia o compoziţie de referinţă a marelui compozitor Giacomo Puccini, Mesa di Gloria pentru solişti, cor şi orchestră.

Biletele se găsesc la Sala Patria, din B-dul 15 Noiembrie, nr. 50 A, dar şi pe www.bilet.ro.
    Costul unui bilet este de 80 de lei.


...........................................................................................................

„Messa di Gloria” - Un regal muzical

Creaţia cu tematică religioasă a lui Giacomo Puccini, „Messa di Gloria”, este o lucrare valoroasă, cu o istorie interesantă.


    Puccini a compus această „Messa” pentru orchestră, cor, tenor și bas, ca exercițiu la Institutul Muzical pe care l-a urmat, fiind influențat de marii clasici Verdi și Rossini. Tânărul creator avea pe atunci doar…18 ani! Lucrarea a fost interpretată în primă audiție pe 12 iulie 1880. Deși s-a bucurat de succes, în mod curios respectiva compoziție nu s-a mai cântat apoi integral, ci a figurat parțial în repertoriul unor coruri bisericești, compozitorul fiind absorbit de alte planuri, dând-o se pare „uitării”.


    De fapt partea „Credo” fusese deja scrisă și prezentată public încă din anul 1878, concepută inițial ca o piesă de sine stătătoare. Inexplicabil este faptul că Puccini nu a publicat niciodată manuscrisul inspiratei sale creații „Messa di Gloria”, chit că a avut succes încă de la debut. E drept că a mai utilizat, unele dintre temele de bază în alte lucrări cum ar fi „Agnus Dei” în opera „Manon Lescaut”, precum și „Kyrie” în „Edgar”.

„Messa di Gloria” are un stil direct, degajă multă vitalitate şi conţine multe schimbări de tonalitate. Numele de „Gloria” i-a fost atribuit deoarece această parte din lucrare este mai spectaculoasă.


     Povestea nu se termină însă aici! După o lungă perioadă de „anonimat”, abia în anul 1951 s-a produs…redescoperirea ei. Un preot italian emigrant în Statele Unite, pe nume Dante del Fiorentino, meloman ca toți conaționalii săi, a decis să scrie biografia celebrului compozitor. Ca atare, s-a deplasat în Europa, poposind în orăşelul natal a lui Puccini – Lucca. Părintele Dante venise special pentru a descoperi documente, informații, felurite surse pe baza cărora intenționa să realizeze o evocare solidă.

Și... surpriză, a găsit ceva deosebit: un manuscris vechi de mare valoare. În primul moment a crezut că a descoperit partitura originală a celebrei „Messa di Gloria”, despre care nu se știa unde se află. Așa că a cumpărat-o bucuros și a plecat cu ea la New York. Însă nu știa că avea doar o…copie, manuscrisul original aflându-se în posesia familiei Puccini!

Bucuros nevoie mare că a găsit o „comoară”, a făcut conferințe de presă, a dat interviuri elogiative, organizând și un Concert integral după …72 de ani de la Premieră! Acesta a fost un lucru foarte bun. Întrucât, de atunci minunata capodoperă trăiește o a doua tinerețe, fiind interpretată în toate marile săli de concret ale lumii. Abia mai apoi părintele Dante del Fiorentino a realizat confuzia, însă efortul său a meritat, „Messa di Gloria” intrând definitiv în patrimonial muzical universal.

Comentarii

Ultimă oră