Sari la conținut

Comunitatea Evanghelică din Bartolomeu, în sărbătoare

comunitatea-evanghelica-din-bartolomeu-in-sarbatoare

Sărbătoarea Sfântului Bartolomeu a adunat zeci de saşi din Braşov, dar şi din străinătate, la Biserica „Sfântul Bartolomeu”, din cartierul cu acelaşi nume. Asta pentru că aici, duminică, a fost slujbă de hram, un eveniment dintre cele mai importante în Ţara Bârsei, după cum ne-a spus Albrecht Klein, unul dintre epitropii Bisericii. „Sfântul Bartolomeu este marcat în 24 august, dar în fiecare an, în duminica cea mai apropiată de această dată are loc şi hramul Bisericii. Hramul este în fond o adunare a comunităţii din Ţara Bârsei”, a detaliat Albrecht Klein.

După slujba de hram, în care enoriaşii au putut asculta şi muzică de orgă, istoricul Thomas Şindilariu a susţinut o prelegere. Apoi, comunitatea a petrecut în curtea lăcaşului de cult şi a ascultat şi muzică de fanfară.

La eveniment au ţinut să ia parte nu doar membrii comunităţii evanghelice din Bartolomeu, ci şi saşi din judeţ, dar şi din străinătate. „Noi nu suntem de aici, dar în fiecare an suntem oaspeţi. Venim în vacanţă la Vulcan şi venim şi la acest eveniment”, ne-a spus un participant.

„Pentru mine, ca fost membru al comunităţii din Bartolomeu, această sărbătoare înseamnă foarte mult. Din 1992 nu am mai fost la slujbă şi mă bucur foarte mult că particip. Suntem plecaţi din ţară, în Germania, din 1990, dar am rămas ataşaţi de ţară, de Braşov şi vrem să le arătăm copiilor ce înseamnă viaţa aici şi ţara noastră”, ne spune un neamţ plecat din Bartolomeu peste hotare, dar revenit, în vacanţă, în comunitatea sa de suflet.

„Copiilor le place aici. De când suntem, chiar vor să înveţe şi limba”, ne spune şi soţia acestuia.

În prezent, comunitatea evanghelică din Bartolomeu mai numără 175 de suflete, potrivit reprezentanţilor acestora.

Comentarii

Ultimă oră