Sari la conținut

Comentariu: “Managerii hotelurilor din Braşov nu îşi dau seama încă cât de fericiţi sunt!”

comentariu-managerii-hotelurilor-din-brasov-nu-isi-dau-seama-inca-cat-de-fericiti-sunt

A şasea destinaţie turistică din lume; 40 de milioane de turişti străini în 2014; 600 de mii de angajaţi; venituri de 32 de miliarde de dolari în 2014 sunt cifre fantastice care vorbesc despre...Turcia. Dezvoltarea turismului în Turcia este o lecţie pentru oricine doreşte să înţeleagă cum o ţară reuşeşte să facă un efort integrat, aşa încât să ajungă să fie vizitată de 50 milioane de turişti străini în 2030.

E o lecţie pe care 8 manageri de hoteluri din Istanbul şi Ankara au încercat să o împărtăşească managerilor de hoteluri şi restaurante din Braşov, în cadrul unui schimb de experienţă realizat prin proiectul TouriSMEComp (finanţat prin programul ERASMUS+ şi implementat de FPIMM Braşov). Timp de o săptămână, managerii turci au vizitat hoteluri din Braşov şi Poiana Braşov, au participat la workshop-uri şi au participat la un eveniment public organizat de FPIMM Braşov pentru managerii din turismul braşovean.

Am vizitat Braşovul, am văzut ce capacitate turistică există şi ne-am întâlnit cu manageri de hoteluri şi restaurante. Întâlnirile au fost punctul forte al acestui schimb de experienţă spune Dl. Veysel Sezen, manager la Ramada Hotel Gumushane (Istanbul) Am discutat despre problemele de aici şi din Turcia şi unele dintre ele (problemele n.red.) sunt aceleaşi. Totuşi, managerii de aici se pot considera norocoşi pentru că deocamdată concurenţa nu este foarte mare. Abia când vor veni marile lanţuri hoteliere, cei de aici vor trebui să facă faţă standardelor de calitate şi preţurilor pe care le impun aceştia. Aşa că managerii hotelurilor din Braşov nu îşi dau seama încă cât de fericiţi sunt! afirmă Bulent Zerern, Food &Beverage Manager la Elitte World Business Hotel.

A fost foarte interesantă şi pentru noi organizarea schimburilor de experienţă, deşi nu este prima oară când ne ocupăm de aşa ceva, observă Dna. Graţiela Garcea, managerul proiectului TouriSMEComp şi directorul executiv al FPIMM Braşov. În total, în România am primit 14 manageri din Turcia şi Insulele Azore şi am trimis 10 manageri români în Croaţia şi Terceira (Insulele Azore), deci în total 24 de persoane au participat la schimbul de experienţă transnaţional. Urmează ca în toamnă să ne viziteze şi 7-8 manageri din Portugalia, care intenţionau să vină în luna mai dar care, din anumite motive, nu au mai reuşit. Discuţiile, schimburile culturale şi personale sunt lucrurile care definesc aceste experienţe şi care se reţin totodată. În această ordine de idei, ne bucurăm că am putut să organizăm şi acel eveniment public, în cadrul căruia managerii turci au avut posibilitatea să se întâlnească cu aproape 20 de persoane care au legătură cu turismul din Braşov, pentru că interacţiunea faţă în faţă este foarte importantă. E o şansa pe care o oferă programul ERASMUS+ şi trebuie să profităm la maximum de ea.

Comentarii

Ultimă oră