Sari la conținut

Colegiul „Maria Baiulescu” va forma specialiști pentru turismul brașovean

colegiul-maria-baiulescu-va-forma-specialisti-pentru-hotelurile-si-restaurantele-brasovene

Din toamnă, în următorul an școlar (2017-2018), vor funcționa în sistem de învățământ dual clase de bucătari, ospătari și lucrători hotelieri, la Colegiul „Maria Baiulescu” din Brașov. Prima fază a înscrierilor pentru aceste locuri se va încheia vineri, 30 iunie 2017.

Pentru prima oară în Brașov, modelul european al sistemul de învățământ dual în industria ospitalității îşi deschide porţile sub denumirea „Cool Academy”.

Astfel, la Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” vor funcționa clase de bucătari (45 locuri), ospătari (45 locuri) și lucrători hotelieri (30 locuri), în proiect fiind implicaţi 15 agenți economici importanţi din domeniu HoReCa din judeţul nostru.

„Odată aprobată legea învățământului dual, agenții economici din Brașov au fost foarte interesați de crearea unor clase pentru industria ospitalității. S-au implicat 15 agenți, am fost împreună cu reprezentanți ai lor în toate școlile din județ, chiar și în zonele Rupea și Făgăraș. Cele 120 de locuri disponibile au fost create în funcție de cererea partenerilor nostri”, a explicat prof. Lavinia Butnariu, director al Colegiului Tehnic „Maria Baiulescu”.

Prima fază a înscrierilor se va finaliza pe 30 iunie 2017, iar până în momentul de față au fost ocupate aproximativ jumătate dintre locuri, etapa a doua fiind programată la finalul lunii august.

După înscrieri va avea loc proba de admitere specifică unității școlare, aceasta fiind programată (pentru candidații înscriși în prima etapă) între 3 și 6 iulie 2017.

Proba va cuprinde un interviu și / sau o probă practică, finalizate cu notă. Se va ține cont de opțiunea privind calificarea, media generală de absolvire a claselor V-VIII, media la evaluarea națională și media la proba de admitere specifică unității școlare.

Înscrierile se pot face la sediul Colegiului, pe strada Castelului, nr. 2, mai multe informații putând fi aflate la numărul de telefon 0268 412 854 sau pe site-ul institutiei - www.colegiulbaiulescu.ro.

Proiectul își dorește ca la absolvire elevii să se poată prezenta cu un bagaj care să cuprindă atât aria teoretică asimilată cu suportul profesorilor în cadrul orelor de clasă, cât și aptitudinile profesionale dedicate celor trei calificări promovate și avizate de către Ministerul Educației Naționale. Acestea vor fi dobândite în urma sutelor de ore de practică din timpul celor trei ani de formare. Mai exact, procesul de educație este combinat cu formarea la locul de muncă, în cadrul companiilor, încă din clasa a IX-a, la firmele care pot deveni ulterior potențiali angajatori.

Între avantajele elevilor „Cool Academy” se numără posibilitatea angajării pe perioada weekendurilor și a vacanțelor în cadrul unităților de practică, prioritate la angajare după finalizarea școlii profesionale, învățarea unei meserii în condiții reale, având contact direct cu clienții și echipa de angajați, dar şi posibilitatea continuării studiilor (liceu-zi sau seral) pentru obținerea diplomei de bacalaureat și ulterior studii superioare în orice domeniu. Mai mult, pe parcursul anilor de studiu vor fi organizate sesiuni de prezentări și motivare a copilului prin deschiderea orizontului susținute de către manageri ai departamentelor conexe din aceste companii sau chiar vedete (bucătari care apar adesea în cadrul emisiunilor de specialitate) în dorința de a deschide apetitul celor mici pentru continuarea studiilor.

Ce e foarte atractiv e ca agenții economici parteneri vor oferi burse și alte facilități. Pe lângă pregătirea practică, companiile vor asigura elevilor și o bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice, adică minim 200 de lei lunar (400 lei/luna în total pentru un elev), dar și transport către locul de practică, o masă pe zi, analize medicale, echipement de lucru și alte facilităţi. „Practic, elevii se vor alege cu dobândirea unei experiențe timpurii în relație cu un potențial loc de muncă, agenții economici fiind direct interesați în angajarea absolvenților. Considerăm că acest sistem aduce și creșterea motivației tinerilor pentru muncă și a interesului pentru învățare în școală și la un potențial loc de muncă, precum și o mai mare implicare a firmelor în procesul de selecţie a elevilor deciși să exceleze în carieră în industria turismului”, a mai spus prof. Lavinia Butnariu.

Comentarii

Ultimă oră