Sari la conținut

COD PORTOCALIU de caniculă la Brașov! Vestul țării va fi sub COD ROȘU

cod-portocaliu-de-canicula-la-brasov-vestul-tarii-va-fi-sub-cod-rosu

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări pentru zilele de 4 și 5 august 2017.

Județele din estul și centrul țării, printre care și Brașovul, vor fi sub avertizare COD PORTOCALIU de caniculă.


    „În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei”, se arată pe site-ul ANM.

Iar pentru 12 județe din vestul țării a fost emisă o avertizare COD ROȘU de caniculă.

„ Vineri (4 august) și sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade. În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade”, a anunțat ANM.

„Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării”, se mai arată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Este primul an în care sunt emise două avertizări de tip cod roşu de caniculă în aceeaşi vară în ţara noastră.

............................................................................................................................


    Ne aflăm în fața celui de-al patrulea cod roșu de caniculă din România. Pe 1 iulie 2017, a fost pentru a treia oară când a fost în vigoare un cod roșu de caniculă în țara noastră, de când se emit aceste avertizări. Celelalte două avertizări au avut loc în 8 iulie 2015, când a fost un cod roșu doar pentru județele Bihor și Arad și 24 iulie 2007, atunci cand s-au înregistrat 44,3 grade Celsius la Calafat, cu doar 0,2 grade sub recordul absolut pentru România, din 10 august 1951, înregistrat în localitatea Ion Sion, din județul Brăila. Odată cu emiterea prezentului cod roșu de caniculă, 2017 devine primul an cu două astfel de avertizări.

Comentarii

Ultimă oră