Sari la conținut

Clarificări asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii COVID-19

clarificari-asupra-recomandarilor-de-conduita-in-prevenirea-raspandirii-covid19

Ce înseamnă carantină? Ce înseamnă autoizolare?

Duminică, reprezentanţi din Grupul de Comunicare Strategică au publicat, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, mai multe clarificări asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19), multe dintre ele ridicate în spaţiul public. Una dintre ele se referă la diferenţa dintre carantină şi autoizolarea la domiciliu.

 Astfel, „carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate, puse la dispoziţie de autoritatea locală, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică”.

Autoizolarea, în schimb, se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar: au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă sau au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19), sau sunt membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situaţiile de mai sus.

„Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică”, au explicat reprezentanţi din Grupul de Comunicare Strategică.

Toţi au obligaţia de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării, iar autoizolarea se aplică întregii familii. „Dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcţia de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituţionalizată. Această opţiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!”, se mai arată în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Distanţa „legală” faţă de cei în autoizolare: minimum 2 metri


   În ce priveşte aprovizionarea cu alimente sau alte bunuri a familiilor aflate în izolare, Grupul precizează că aceasta poate fi făcută de către rude sau prieteni cu respectarea unor proceduri speciale.


    „Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanţă de minimum 2 metri faţă de acesta. Practic, alimentele şi bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (uşa apartamentului/poarta casei) şi sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras. Este recomandat ca atenţionarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, şi nu prin atingerea uşii/clanţei/soneriei”, recomandă autorităţile.

Persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgenţe”, atrag atenţia şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.


    Toate informaţiile explicate de Grupul amintit pot fi vizualizate şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii – ms.ro.

Comentarii

Ultimă oră