Sari la conținut

Clădirile din centru, renovate pe sprânceană

Repararea faţadelor clădirilor din Centrul Istoric al Braşovului  este o temă abordată  de conducerea Primăriei doar prin prisma  interesului electoral.


Zilele trecute, liderii PDL Braşov, formaţiune condusă de   primarul George Scripcaru, s-au lăudat că au finalizat lucrările la  fostul „Hanul Roşu“, de pe strada Nicolae Bălcescu. Gestul este pe  deplin lăudabil, în contextul în care imobilul respectiv avea nevoie de  reparaţii. Însă, întreaga acţiune a fost făcută ostentativ, casa fiind  acoperită cu o pânză de protecţie inscripţionată cu sigla PDL.

Reparaţii electorale. De ce a fost ales imobilul cu pricina?  Nu pentru că locatarii ar fi membrii PDL, ci pentru că este aşezată „la  stradă“, iar electoratul vede ce mult „muncesc“ aleşii pentru ei. Din  păcate, lucrurile nu sunt chiar aşa. Sunt case într-o situaţie mult mai  gravă decât cea aleasă „pe sprânceană“ de reprezentanţii PDL.
La  câţiva metri, pe str. Michael Weiss, aceiaşi edili au pus un semn prin  care pietonii sunt avertizaţi că oricând le poate cădea o cărămidă în  cap.   Nefiind situat într-o poziţie în care reclama electorală să fie  vizibilă, imobilul nu a intrat în „vederile“ pedeliştilor.
„Reabilitarea  totală a centrului istoric, inclusiv a faţadelor clădirilor, a fost  mereu în atenţia noastră şi am încercat găsirea unor soluţii legale.  Avem un proiect în derulare cu parteneri de la Bruxelles, care se află  în stadiul final. Trebuie pus în ordine din punct de vedere juridic,  însă am găsit o cale legală şi proiectul este aproape finalizat", a  declarat primarul George Scripcaru în 16 martie 2008, citat de Monitorul  Expres. În ceea ce priveşte strict faţadele, primarul spunea, la acea  vreme, că aparatul Primăriei a inventariat deja fiecare clădire şi  faţadă care trebuie reabilitate şi a alcătuit o fişă detaliată a  fiecărui imobil, iar după definitivarea aspectelor de ordin legislativ,  se va trece la treabă.

„Am găsit soluţia“ care nu există! „Am  individualizat fiecare faţadă şi imobil, am identificat proprietarii,  vom acţiona în funcţie de fiecare caz în parte. Scutirile de impozit  sînt valabile, dar nu au dat rezultate şi trebuie să ne implicăm.  Important este că am găsit soluţia. Vom rezolva în timp şi această  problemă", se lăuda atunci edilul, care susţineea că „proiectul de  reabilitare a faţadelor a fost finalizat acum aproape doi ani. O echipă  de studenţi arhitecţi a realizat întregul proiect, pe culorile pe care  le-au avut cândva aceste clădiri", scria la aceeaşi dată şi Bună Ziua  Braşov.

Locatarii sunt trimişi la bloc. „Municipalitatea mai deţine,  prin RIAL SA, câte o cameră sau un apartament în câte un imobil, dar nu  întreaga clădire. În aceste condiţii, Primăria Braşov nu poate da bani  publici decât proporţional cu cota de proprietate. Dacă avem 10% din  proprietate, putem contribui la reparatii cu 10%. Problema este cu  restul proprietarilor, care nu deţin mijloacele financiare necesare  efectuării lucrărilor de renovare sau de reabilitare", declara Sorin  Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei, în 20 februarie 2009, pentru  Transilvania Expres. „Nici varianta amenzilor nu este viabilă, fiindcă  oamenii oricum nu au bani, aşa că, dacă le aplici sancţiuni, nu vor mai  avea nici atât. Din punctul nostru de vedere, reabilitarea acestor  imobile este prioritară, aşa că, recent, municipalitatea s-a asociat cu  Biserica Evanghelică, care deţine în proprietate cele mai multe imobile  în zonă, pentru a încerca sa atragem fonduri", mai preciza Toarcea. După  cum se ştie, nici de această dată nu s-a întâmplat nimic.

Amenzi dure, de criză. Primarul George Scripcaru nu mai spune  nimic, acum, despre studiul care era gata în 2008, despre proiectele  studenţilor de la arhitectură, iar „partenerii de la Bruxelles" au fost  daţi dispăruţi.

"Poate ar fi cazul să ne gândim la majorarea chiar şi de cinci ori a  taxelor şi impozitelor pentru imobilele din centrul istoric, pentru a  sta în ele doar cei care îşi permit să le îngrijească." a declarat în  2011 George Scripcaru, primarul Braşovului.

Comentarii

Ultimă oră