Sari la conținut

Cimitirele au fost raiul cerşetorilor şi al speculanţilor

Ziua Morţilor, de origine romano-catolică, însă împrumutată de toate confesiunile în Ardeal, a fost una de sărbătoare pentru florărese, „lumânărari”, dar şi pentru cerşetori. Profiturile pentru comercianţii mai mult sau mai puţin legali au fost şi de cinci ori mai mari decât „investiţia” iniţială.

Cei mai mulţi braşoveni s-au îndreptat ieri spre Cimitirul Central din Bartolomeu, în jurul căruia, după orele prânzului, cu greu mai puteai găsi un loc de parcare. Şi pe strada Dimitrie Anghel s-au format adevărate ambuteiaje din cauza maşinilor parcate la întâmplare. Braşovenii, veniţi cu toata familia, curgeau în valuri pe porţile cimitirului, aleile fiind înţesate de oameni. Aceştia au curăţat mormintele, au pus flori, coroane şi au aprins lumânări şi candele. Unii au adus şi preoţii, pentru slujbe de pomenire şi au împărţit colivă, colaci şi vin.


Coroniţe reciclate

Nu au lipsit însă nici comercianţii, care au speculat momentul, nici cerşetorii insistenţi.  Vânzătorii ambulanţi, cei mai mulţi ilegali, erau presăraţi pe o distanţă de câteva sute de metri. „Hai, domnu", doamna, să vă dau nişte brad, o coroniţă, flori. Hai că le lăsăm ieftin. De ce vă duceţi mai încolo, că tot ăsta este preţul şi tot trebuie să luaţi o coroniţă”, asta se auzea mai la tot pasul. Majoritatea comercianţilor veniseră cu întreaga familie, iar cei mai mici erau trimişi în întâmpinarea clienţilor încă de la o distanţă considerabilă de cimitir. Preţurile porneau de la trei lei un biet buchet şi ajungeau la 5-10 lei o coroniţă. Care însă era „reciclată”. La scurt timp după ce plecau cei care le puseseră pe cruce, la căpătâiul celor dragi, coroniţa era luată de copii, care o ducea părinţilor, având grijă să nu iasă cu ele pe poartă, ci prin spărturile gardului. De departe însă, cel mai bine a mers comerţul cu lumânări şi candele la poarta Cimitirului Central. O candelă, care poate fi cumpărată din magazin cu un leu, în faţa cimitirului, era vândută cu cinci lei!


Cerşetorii, tot mai agresivi

Aleile cimitirului au fost invadate de zeci de cerşetori, de toate vârstele, unii dintre ei cu copii în braţe. Aceştia au venit pregătiţi cu sacoşe şi genţi încăpătoare, pentru a putea aduna tot ceea ce li s-a oferit. Iar mulţi erau mai degrabă agresivi decât umili. De altfel, mulţi trecători le dădeau bani sau mâncare doar ca să scape de ei dar, la numai câţiva paşi, erau întâmpinaţi de alţii, la fel de agasanţi, alegându-se cu blesteme şi înjurături dacă refuzau.

Comentarii

Ultimă oră