Sari la conținut

Cetele de feciori îşi dau întâlnire pe 28 decembrie la Şinca Nouă

cetele-de-feciori-isi-dau-intalnire-pe-28-decembrie-la-sinca-noua

Pentru al şaselea an consecutiv, la Şinca Nouă va avea loc pe 28 decembrie 2016,  tradiţionalul Festival al Cetelor din Ţara Făgăraşului.

Începând cu ora 13.00, sub titlul simbolic „Sus în slava cerului”, vor răsuna colindele şi muzica din satele Ţării Făgăraşului, iar cei prezenţi se vor putea bucura de dansurile populare şi costumele vechi ale bunicilor.

„Festivalul capătă o importanţă deosebită mai ales în urma introducerii în patrimoniul UNESCO a colindatului Cetelor Bărbăteşti şi a Jocului Fecioreasca. Pentru acest eveniment nu vin capete de afiş, cântăreţi de muzică populară sau grupuri de colindători consacraţi, vin doar cetele de feciori şi cete care au colindat satul, aceasta este şi o condiţie de participare. Noi vrem să stimulăm continuarea colindatului cetelor prin sate”, a spus Dumitru Flucuş, primarul Şinca Nouă.


   De fapt, aceasta este şi scopul acţiunii: să încurajeze cetele să umble din poartă în poartă de Sărbători, ca să colinde sătenii şi să vestească venirea Crăciunului, aşa cum se facea din străbuni, nu doar să susţină un program de colinde pe o scenă, de dragul unui spectacol.

La finalul festivalului, tinerii vor participa la o seară românească de joc  în sala Căminului Cultural din Şinca Nouă.

Sursa: fagarasultau.ro

Comentarii

Ultimă oră