Sari la conținut

Cetăţile din Râşnov şi Făgăraş pot fi reabilitate cu fonduri europene

cetatile-din-rasnov-si-fagaras-pot-fi-reabilitate-cu-fonduri-europene

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat ieri, înaintea şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, că proiectele de reabilitare a cetăţilor din Râșnov și Făgăraș au obţinut punctaje bune. Primăriile celor două localități au depus cereri de finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

La Râşnov, proiectul care prevede reabilitarea Cetăţii de sus, are o valoare totală a lucrărilor estimată la peste 3,6 milioane de euro.

Potrivit lui Liviu Butnariu, viceprimarul cu atribuţii de primar al oraşului, în primă fază vor fi dezafectate toate amenajările neautorizate efectuate în perioada 2000-2006, când monumentul a fost administrat de un investitor italian. În cea de-a doua etapă se vor efectua lucrări de consolidare, vor fi reconstruite total sau parţial mai multe turnuri şi două căsuţe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiţionale.

Proiectul mai prevede refacerea porţii de acces din zona Turnului Armelor, dar şi restaurarea sistemului de apărare de tip „gură de lup” care exista în această zonă. În programul de lucrări sunt incluse şi elementele de tâmplărie, dar şi decoraţiunile. De asemenea, se vor repara instalaţiile electrice, reţelele de alimentare cu apă şi canalizarea, și se vor instala sisteme de încălzire.

În incinta cetăţii se vor amenaja două spaţii muzeale cu microclimat corespunzător, dar şi o zonă pentru spectacole, un centrul de informare sau ateliere meşteşugăreşti. În exterior se vor realiza amenajări peisagistice, căi de acces şi rampe.

Proiectul depus la ADR de primăria din Făgăraș, proiect care vizează „readucerea la viaţă” a cetăţii, are o valoare totală de 4,9 milioane de euro.

Primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, a declarat că se vor realiza două podeţe de lemn peste şanţul de apărare, unul la intrarea principală, unde acum există o alee amenajată pe un val de pământ, iar celălalt pe latura de nord, unde era o intrare secundară. De asemenea, va fi reamenajat şi şanţul de apărare. Valul de pământ de lângă ziduri, rezultat în urma numeroaselor decolmatări a lacului, va fi îndepărtat. Zidurile de apărare sunt construite pe piloni de stejar, iar prin îndepărtarea pământului va fi asigurată umezeala necesară conservării lemnului.

Pe lângă aceste lucrări, se va lucra la turnuri, la ziduri şi vor fi amenajate ateliere, inclusiv unul de fierărie. După ce se vor termina lucrările, în cetate se vor desfăşura activităţi, iar turiştii vor vedea exact care era atmosfera în urmă cu mai multe sute de ani.

Ambele proiecte cuprind atât consolidarea cetăților, cât și amenajarea lor în vederea organizării de evenimente și activități pentru turiști, precum spectacole sau ateliere meșteșugărești.

Comentarii

Ultimă oră