Sari la conținut

Cetatea Feldioarei: Restaurare cu „parfum” medieval

cetatea-feldioarei-restaurare-cu-parfum-medieval

Echipa de constructori şi restauratori care lucrează la reabilitarea Cetăţii din Feldioara utilizează materiale speciale care sunt rezistente la intemperii, dar care sunt şi mai aproape de materialele folosite la construcţia iniţială a cetăţii.
Pentru injectările realizate în zidărie, precum şi pentru realizarea tencuielilor de refacere a suprafeţelor degradate, s-a folosit un var hidraulic natural certificat NHL5 produs în Italia cu materie primă extrasă şi prelucrată din Munţii Dolomiţi.
„Şi pentru piatra pe care o folosim am fost la mai multe balastiere de pe o rază de 100 de km pentru a găsi o piatră cât mai aproape de cea istorică. De asemenea, drumul de strajă al cetăţii va fi construit din lemn de brad, aşa cum a fost cel iniţial. Am găsit cetatea într-un stadiu avansat de degradare. În urma lucrărilor şi a săpăturilor au fost descoperite vestigii în perimetrul fortificaţiei despre care nu existau informaţii. Lucrările de restaurare sunt complexe, sunt executate cu riscuri mari dar şi o oarecare frică pentru că zidurile sunt şubrede şi nu se ştie când cedează. În momentul când va începe să ningă, lucrările vor înceta până la primăvară”, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alexandru Stoica, inginer constructor, coordonatorul lucrărilor. Până acum, în cadrul proiectului s-au executat săpături cu supraveghere arheologică, concomitent cu o cercetare în acest scop, lucrări de sprijiniri ale elementelor degradate şi desfaceri de zidării degradate. În ceea ce priveşte consolidările, au fost efectuate injectări, plombări, subzidiri, decapitări de tencuieli degradate, rostuiri şi lucrări de zidărie nouă.
Lucrările au început în luna martie 2013, iar termenul de finalizare este prevăzut pentru luna martie 2016. Potrivit constructorului, dacă fondurile vor fi suficiente, lucrările ar putea fi terminate la sfârşitul anului 2015. Investiţia pentru restaurarea cetăţii Feldioara este de 15 milioane de lei, bani de la Consiliul Judeţean. Cetatea din Feldioara, localitate aflată la 20 de km de municipiul reşedinţă de judeţ a fost construită de cavalerii teutoni între anii 1211-1225. Cetatea a fost distrusă de-a lungul vremii de mai multe ori de către tătari, dar şi de trupele lui Vlad Ţepeş şi Petru Rareş. Odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, Consiliul Judeţean doreşte să includă cetatea într-un circuit turistic al cetăţilor şi bisericilor fortificate din Transilvania.

Comentarii

Ultimă oră