Sari la conținut

Cetatea Feldioarei, în reabilitare până în 2016

cetatea-feldioarei-in-reabilitare-pana-in-2016

Valoarea totală a proiectului este de 15 milioane de lei, bani de la Consiliul Judeţean.
Cea mai veche fortificaţie din Ţara Bârsei, Cetatea Feldioarei, a intrat în reabilitare. Deja, au fost făcute săpăturile arheologice, iar acum se lucrează la ziduri. Lucrările sunt programate să se desfăşoare pe parcursul a trei ani. Din 2016, autorităţile vor să reintroducă monumentul în circuitul turistic. Valoarea totală a proiectului este de 15 milioane de lei, bani de la Consiliul Judeţean. „Cu ajutorul Consiliului Judeţean, care a şi încheiat un contract de reabilitare a cetăţii, în valoare de 15 milioane de lei, sperăm să finalizăm această lucrare în trei ani, să o reabilităm complet şi să o introducem într-un circuit turistic, care contează foarte mult pentru localitatea noastră”, a declarat,  Sorin Taus, primarul Feldioarei. Pentru acest an, Consiliul Judeţean a alocat 3 milioane de lei.
Muzeu al teutonilor în Cetatea Ţărănească medievală. În ultimii ani, cu sprijinul unor proiecte cu finanţare din fonduri europene, Primăria a organizat şi desfăşurat cu un real succes câteva manifestări cultural-artistice de proporţii, cum ar fi „Cavalerii teutoni se întorc în Cetate”, Sărbătoarea de Rusalii, precum şi „Tradiţii specifice şi obiceiuri populare în zona Feldioara”. Acestea au reunit un mare număr de localnici şi turişti, care au vizitat monumentele istorice şi religioase, ruinele Cetăţii Ţărăneşti, asistând şi la programele de muzică şi dansuri.
Zilele trecute, Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Teutoni din Viena, dr. Bruno Platter, împreună cu 35 de cavaleri laici, a vizitat comuna Feldioara (Marienburg). Dr. Bruno Platter i-a declarat primarului Taus că Feldioara este o localitate foarte importantă pentru Ordinul pe care îl conduce, chiar dacă vechii cavaleri teutoni au fost prezenţi doar 14 ani în Ţara Bârsei.  Cu toate acestea, Marienburg a fost prima aşezare în care cavalerii s-au oprit în urmă cu 800 de ani, ei venind din Ţara Sfântă, lucru confirmat şi de documentele originale existente şi păstrate într-un muzeu din Viena. Practic, cavalerii teutoni au fost la originea civilizaţiei săseşti care s-a dezvoltat în zona Feldioarei.
Au existat şi discuţii privind posibilitatea organizării şi înfiinţării la Feldioara a unui muzeu al teutonilor, în care să fie expuse toate aceste mărturii ale începuturilor comunei, muzeu ce ar putea fi deschis oficial odată cu reinaugurarea Cetăţii Ţărăneşti medievale.

Comentarii

Ultimă oră