Sari la conținut

Centre medicale pentru cartierele brașovene, amenajate în fostele centrale termice

centre-medicale-pentru-cartierele-brasovene-amenajate-in-fostele-centrale-termice

Cartierul şi policlinica în Braşov! Centrele medicale vor fi amenajate în 13 foste centrale termice. Servicii de asistenţă primară 12 ore pe zi, într-o primă etapă, apoi şi în zilele nelucrătoare!

Consilierii locali braşoveni vor dezbate în şedinţa de plen din această lună un proiect de hotărâre privind transformarea în centre medicale a fostelor centrale termice de cartier care nu mai sunt folosite în prezent, până în aceste moment fiind identificate 13 clădiri care ar putea fi amenajate în acest sens.


   Anunţul a fost făcut miercuri de primarul Braşovului, George Scripcaru, care a precizat că astfel de centre vot exista în toate cartierele, iar în aceste unităţi braşovenii vor beneficia de servicii medicale primare, oferite de medicii de familie.


   Unul dintre scopurile înfiinșării acestor centre este reducerea presiunii pe Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. De altfel, propunerea înfiinţării acestor centre a venit în urma discuţiilor pe care primarul le-a avut cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Andrea Neculau, şi al Unităţii de Primiri Urgenţe, dr. Cristina Vecerdi.

Conform recomandărilor DSP Braşov, structura unui astfel de centru de medicina familiei ar trebui să conţină o sală de aşteptare, o recepţie centralizată, cabinete de consultaţii, o sală de tratamente, un izolator, o sală pentru vaccinări, o sală multifuncţională - pentru şedinţe, educaţie studenţi, rezidenţi, educaţie pentru sănătate în grupuri mici, toalete pentru personalul medical şi pacienţi, anexe. Prin înfiinţarea de astfel de centre în cartierele din Braşov se va asigura accesul la servicii de asistenţă primară 12 ore pe zi, într-o primă etapă, apoi şi în zilele nelucrătoare. Tot în aceste locații se vor putea amenaja centre de educaţie pentru sănătate, dar ar putea găzdui şi cabinete stomatologice, de recuperare, de sănătate mintală, de sănătate a gravidei şi a lăuzei, de nutriţie şi dietă.

  Lucrările vor începe după ce va fi aprobată hotărârea de Consiliu Local

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că prin programul de amenajare a acestor centre medicale, „răspundem în acest fel şi nevoilor cetăţenilor, persoane în vârstă, familii sau copii din cartiere, dar venim şi în sprijinul spitalului şi unităţii de primiri urgenţe, pentru a degreva activitatea de acolo şi a medicilor cărora le vom pune la dispoziţie această infrastructură. Punctele termice sunt destul de încăpătoare, au o structură bună, vom investi şi vom amenaja aceste centre cât mai repede, pentru a rezolva această problemă, în fiecare cartier. Deja am identificat 13 astfel de locaţii care se încadrează, ca dimensiuni, poziţie şi accesibilitate pentru a fi amenajate ca centre de permanenţă. După aprobarea de către Consiliul Local, putem demara lucrările de reabilitare şi reamenajare”.

Cabinetele medicilor de familie sunt deschise 5 - 6 ore pe zi

Pe de altă parte, şeful DSP Braşov, dr. Andrea Neculau, a declarat că este tot mai acută nevoia de a dezvolta pe baze moderne asistenţa medicală primară, în aşa fel încât ea să poată rezolva cât mai multe din problemele de sănătate ale pacienţilor, scăzând presiunea pe spital şi pe Unităţile de Primiri Urgenţe.


      „Aceste aspecte sunt chiar şi mai necesare în noile condiţii impuse de pandemia cu virusul SARS-CoV-2, care va schimba activitatea medicală clasică pe o perioadă lungă de timp. În ultimii 20 de ani, asistenţa medicală de medicina familiei a fost privatizată, ceea ce a condus la o dezvoltare necoordonată a acestor servicii, fără a fi sprijinite printr-o finanţare adecvată de către statul român. Atomizarea unităţilor sanitare a condus implicit la o scădere a accesului pacienţilor la serviciile cabinetelor, care sunt practic deschise 5 - 6 ore pe zi. În majoritatea ţărilor europene a existat o mişcare de reorganizare a medicilor de familie în grupuri de practică, cu o serie de avantaje, cele mai importante fiind legate de creşterea calităţii şi a accesibilităţii pe parcursul a 10 - 12 ore pe zi.


      Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Braşov recomandă Primăriei Municipiului Braşov să demareze înfiinţarea unor centre de medicina familiei prin parteneriat public - privat, astfel încât să existe premizele înfiinţării unor asemenea centre în principalele cartiere ale Municipiului Braşov”.

„Managementul noilor centre va fi mai uşor de realizat”

La rândul său, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe din Cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dr. Cristina Vecerdi, a precizat că a înfiinţarea acestor centre este unul dintre proiectele în care s-a implica.


   „Cu toţii ştim că asistenţa medicală primară se desfăşoară în cabinete medicale individuale ale medicilor de familie, care au un program de funcţionare de 5- 6 ore pe zi, cauzând astfel scăderea accesibilităţii persoanelor care au nevoie de acest tip de serviciu. Ca atare, Direcţia de Sănătate Publică şi Primăria Braşov dezvoltă un proiect legat de înfiinţarea unor astfel de centre, care au ca scop creşterea accesibilităţii la serviciile de sănătate, având în vedere că acestea vor acoperi toate cartierele braşovene, durata lor de funcţionare va fi de 12 ore zilnic, iar în timpul week-end-ului se poate face permanenţă. De asemenea, în aceste centre se pot întrepătrunde alte activităţi medicale, cum ar fi sănătatea gravidei, nutriţie, kineto-terapeutică etc, iar managementul va fi mult mai uşor de realizat, pentru că toate lucrurile şi resursele vor fi la comun. Înfiinţarea centrelor de asistenţă medicală primară deschise timp de 12 ore, pentru pacienţi cu urgenţe minore, care nu sunt rezolvate de medicul de familie din cauza programului mai scurt, va scădea adresabilitatea către UPU. În aceste condiţii, activitatea UPU va fi descongestionată, lăsând astfel timp medicilor specialişti în medicina de urgenţă să dedice resurse şi timp mai valoros urgenţelor majore”, a argumentat dr. Cristina Vecerdi.

Comentarii

Ultimă oră