Sari la conținut

Centenarul Marii Uniri de la 1918, pe înţelesul copiilor

centenarul-marii-uniri-de-la-1918-pe-intelesul-copiilor

Biblioteca Judeţeană George Barițiu din Brașov desfășoară în această toamnă un proiect interactiv de istorie: „CRESC la Bibliotecă”!

50 de copii şi tineri, cu vârstele cuprinse între 12 şi 16 ani, din medii defavorizate iau parte la un proiect inedit de istorie (lansat de Biblioteca Judeţeană Braşov, alături de bibliotecile judeţene din Caraş-Severin, Dolj şi Sălaj), denumit „CRESC la Bibliotecă”, pentru a înţelege mai bine Primul Război Mondial şi Marea Unire de la 1918, un episod care a schimbat destinul României.

„Alături de partenerii săi, bibliotecile județene din Caraș-Severin, Dolj și Sălaj, Biblioteca din Brașov își propune conștientizarea unui grup de 50 de copii și tineri, cu vârstele cuprinse între 12 și 16 ani, provenind din medii defavorizate, asupra valorilor și semnificațiilor legate de Primul Război Mondial și Marea Unire din 1918. Participanții beneficiază de activități diverse: ateliere interactive, proiecții de film, prezentare de corespondență etc., prin care, alături de bibliotecarii specialiști învăță despre cum pot participa activ la aniversarea a 100 de ani de existență a României unite“, a declarat Ruxandra Nazare, managerul proiectului.

Activitățile proiectului cuprind mai multe ateliere interactive de istorie. Cel dintâi, numit „Istoria Altfel”, include urmărirea de materiale vizuale legate de evenimentele ce au influențat destinul României în perioada Primului Război Mondial. Al doilea atelier, numit „Istoria Citită”, desfășurat la începutul acestei săptămâni, a constat în studiul corespondenței de epocă, adaptate specificului local și instruirea copiilor în redactarea de scrisori, aceștia fiind încurajați să interacționeze cu grupurile selecționate de către parteneri, împărtășind experiența lor din timpul atelierelor.

Ultima activitate (programată să se desfășoare luni, 25 septembrie 2017, la Mansarda Casei Baiulescu, între orele 14,00-17,00) este intitulată „Istoria de Ieri, Azi”, în cadrul căreia copiii vor realiza interviuri cu persoane ce le vor relata amintirile lor despre evenimentele din preajma Unirii României. Mai precis, este vorba despre informații provenind de la generația următoare, de repovestirea experienței celor care au participat la Unire de către urmașii lor, cei care păstrează aceste amintiri de viață.

Comentarii

Ultimă oră