Sari la conținut

Cel mai mare steag din Braşov, arborat la Şinca Nouă

cel-mai-mare-steag-din-brasov-arborat-la-sinca-noua

Cel mai mare drapel din judeţul Braşov, măsurând 10 metri, a fost arborat duminică în centrul comunei Şinca Nouă, eveniment la care a participat toată suflarea satului.


   „Astăzi se împlinesc 10 ani , de când a fost înfiinţată Mănăstirea de la Şinca Nouă şi ne-am gândit de asemenea, cum s-a sărbătorit pe 26 iunie, Ziua Drapelului, împreună cu părintele stareţ şi cu comunitatea, cu Consiliul Local, cu toţi localnicii din Şinca Nouă, să facem un steag de 10 metri.

Din ştiinţa noastră, nu cred că mai există în judeţ, dar în Ţara Făgăraşului sigur nu e. Ne-am pregătit, pentru că aceste simboluri ajută mult comunitatea noastră şi naţiunea română în general şi trebuie să punem accent şi pe simbolistică şi să fim conştienţi că generaţii întregi îşi dădeau viaţa pentru steag. Steagul nu se captura pe câmpul de luptă şi mereu le spun tinerilor că drapelul e un simbol şi dacă îl priveşti ca pe o bucată de textilă înfiptă într-un băţ, nu valorează nimic.

Şi cum avem o cruce de 10 metri, care veghează satul nostru, ne-am gândit să ne bucurăm de cel mai mare drapel, aici lângă Paraclisul Părintelui Arsenie”, a spus Dumitru Flucuş, primarul comunei Şinca Nouă.

„În a doua duminică după Rusalii biserica noastră sărbătoreşte şi cinsteşte, în mod deosebit, sfinţii români. Ei sunt trecuţi în calendar pe tot parcursul anului, dar au o singură zi, cea de azi, când toţi sfinţii sunt prăznuiţi. Mănăstirea noastră într-adevăr împlineşte 10 ani şi a fost pusă sub ocrotirea tuturor acestor sfinţi. Ne-am gândit ca anul acesta să nu fie un hram la fel ca şi în ceilalţi ani, ci să marcăm această sărbătoare prin drapelul pe care l-am înălţat. Drapelul ne aminteşte de mănăstirea noastră. Nădăjduim ca peste 5 ani să schimbăm cu unul mai mare“, a declarat, la rândul său, stareţul Mănăstirii Şinca Nouă, preotul Matei Bilauca.


  Proiectul „Obiceiuri şi tradiţii în Ţara Făgăraşului” a fost cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov cu suma de 15.000 lei.

Comentarii

Ultimă oră