Ceapa este cu siguranţă unul dintre cele mai comune ingrediente, prezente mereu în cămara noastră, ea dând gust multor mâncăruri şi salate. Dar ştiai că este şi foarte sănătoasă? Ceapa este unul dintre cele mai vechi alimente consumate de om, provine din stepele Asiei Centrale şi a fost cultivată cu mai bine de 4000 de ani în urmă. Mai mult chiar, în Egiptul Antic era considerată un simbol al vieţii eterne, datorită formei sale rotunde şi a inelelor concentrice, iar la romani era o parte foarte importantă din dieta cotidiană. Dintre beneficiile pe care ceapa le aduce organismului enumerăm:
1. Are puternice proprietăţi anticancer. La fel ca alte legume din specia Allium, bogate în sulf, ceapa inhibă creşterea tumorilor canceroase, în special în cazul cancerului de stomac, esofag, ovarian şi de colon.
2. Ne detoxifică organismul. Ceapa are în compoziţie antioxidanţi puternici, precum quercitină, care luptă împotriva efectului negativ al radicalilor liberi, calmează reacţiile alergice şi scade tensiunea arterială. Mai mult, quercitina din ceapă este activată la temperaturi înalte, aşadar, aceasta îşi păstreză proprietăţile şi când o gătim!
3. Conţine mai mulţi polifenoli decât usturoiul, roşiile sau ardeiul gras! Polifenolii sunt fitonutrienţi (precum flavonoizi şi tanini) care, împreună cu vitaminele C şi E, duc o luptă intensă împotriva stresului oxidativ.
4. Are proprietăţi antiinflamatoare. La fel ca ruda sa usturoiul, ceapa scade inflamaţia din corp, responsabilă de apariţia durerilor cronice aferente artritei şi reumatismului.
5. Ne protejează de infecţii, datorită efectului său antibacterian. Ceapa şi usturoiul sunt legumele-vedetă când vine vorba de efectul lor antibacterian. În cazul cepei, ea luptă împotriva stafilococilor şi a bacteriilor din cavitatea bucală.
6. Pe lângă toate astea, ceapa te ajută să ai un păr strălucitor deoarece conţine biotină şi acid folic.
 Sursa ziarulring.ro .