Sari la conținut

Cea mai valoroasă companie din lume s-ar putea lista la bursă

cea-mai-valoroasa-companie-din-lume-sar-putea-lista-la-bursa

Saudi Arabian Oil Co (Aramco), cel mai mare producător de petrol din lume, controlat de statul saudit, analizează o posibilă listare la bursă prin ofertă publică iniţială, valoarea companiei, greu de stabilit, fiind estimată de analişti între 1.000 şi 10.000 de miliarde de dolari.

Aramco analizează dacă să listeze „un procentaj adecvat” de acţiuni ale companiei părinte sau un grup de divizii de pe segmentul de downstream (rafinare şi distribuţie), a anunţat compania, citată de Bloomberg. Rezultatele analizei acestor variante vor fi prezentate board-ului director, care va face recomandări Consiliului Suprem al Aramco. Valoarea companiei este foarte greu de stabilit, putându-se situa oriunde în intervalul 1.000 - 10.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar face-o cea mai valoroasă companie din lume, potrivit analistului Jason Tuvey, de la firma de cercetare Capital Economics.

Danilo Onorino, manager de portofoliu la biroul de investiţii Dogma Capital, din Lugano, Elveţia, a evaluat Aramco la 2.500 de miliarde de dolari, preţ calculat doar în baza rezervelor de petrol ale companiei şi la un preţ foarte conservator de 10 dolari pe baril. Ultima listare de proporţii din sectorul petrolier a avut loc în urmă cu un deceniu, când Rosneft, compania petrolieră de stat din Rusia, a atras de pe bursă 10 miliarde de dolari. Sursa www.mediafax.ro.

Comentarii

Ultimă oră