Sari la conținut
ce-scumpiri-ne-asteapta-in-noul-an

Anul 2013 vine și cu vești bune, dar și cu unele mai puțin bune. 2013 ne aduce, printre altele, o scumpire a energiei electrice, dar şi a gazelor naturale.

Preţul gazelor pentru populaţie este programat să crească cu 10% în 2013, respectiv cu 8% la 1 iulie şi cu 2% din octombrie, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate anunţat de ANRE.

Accizele, plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea, vor urca anul viitor în primul rând ca urmare a creşterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în acest an, de 4,3001 lei/euro, informează Mediafax.

De asemenea, Guvernul a avizat creşterea accizelor la motorină la 1 ianuarie, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

Din iulie 2013, ar putea avea loc şi o creştere la acciza totală la ţigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o nouă majorare de preţuri.

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern Boc doar până la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, însă doar pentru câteva zile, Executivul Ponta urmând însă să analizeze această situaţie. Potrivit premierului Victor Ponta, taxa va fi eliminată şi înlocuită cu alta.

Sunt însă și vești bune pentru unii agenți economici.

Începând cu 1 ianuarie 2013 va fi introdusă şi plata TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Contribuabilii vizați sunt cei cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

În 2013 va continua şi programul Prima Casă, cu garanţii suplimentate cu 200 milioane de euro, astfel încât fondurile să ajungă cel puţin până la mijlocul anului viitor, iar băncile care nu utilizează până la sfârşitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi în 2013.

Comentarii

Ultimă oră