Sari la conținut
ce-sa-mananci-pentru-a-preveni-cancerul

Potrivit Ziare.com, recent, cativa specialisti in domeniul oncologiei au publicat in "Jurnalul Colegiului de Nutritie din America" noi recomandari nutritionale pentru a reduce riscul de aparitie a cancerului.

Cat mai multe fructe si legume

Ce spun specialistii: fructele si legumele, in special cele cu frunze verzi, ajuta la reducerea riscului de cancer, anunta Top Sante. Broccoli si varza pot scadea cu 18% probabilitatea de a face cancer de plamani sau de stomac.

Femeile care consuma legume bogate in caroten (morcovi, cartofi dulci) isi scad cu 19% riscul de a face cancer mamar. In ceea ce priveste consumul regulat de rosii, acesta a fost asociat cu o reducere cu 27% a aparitiei cancerului de stomac.

Limitati consumul de alcool

Ce spun specialistii: chiar si in cantitati mici, alcoolul poate favoriza aparitia cancerului. Astfel, chiar si consumul unui pahar de alcool pe saptamana este asociat cu o probabilitate mai mare cu 24% de a face cancer oral, faringian sau laringian.

Doua sau trei pahare cu alcool pe saptamana cresc riscul de cancer colorectal cu 21%, iar doua pahare cu vin consumate zilnic maresc cu 51% probabilitatea de instalare a cancerului de san.

Se pare ca alcoolul in sine (si nu aditivii adaugati) este singurul vinovat. Deci, este descurajat consumul oricarei bauturi care contine alcool - bere, vin, spirtoase.

Reduceti consumul de carne rosie

Ce spun specialistii: daca mancati in fiecare zi care o portie de mezeluri (echivalentul a doua felii de sunca sau de carnati afumati), va cresteti cu 21% riscul de cancer de colon. Acest procent creste pana la 28% la cei care consuma o friptura de 120 de grame la micul dejun.

In ceea ce priveste mezelurile, studiile au aratat ca nitritii si alti conservanti, precum si modalitatea de preparare sunt implicati in aparitia leziunilor precanceroase la nivelul colonului. Efect nefast il au si grasimile saturate din carnea rosie, care sunt implicate si in aparitia bolilor cardiovasculare.

Mizati pe soia

Ce spun specialistii: in cazul barbatilor, consumul de soia poate oferi protectie fata de cancerul de prostata, iar la femei fata de cancerul mamar. Acest efect protector este pus pe seama isoflavonelor, care activeaza o gena ce inhiba dezoltarea tumorilor. Iata de ce in Asia exista cea mai mica rata a mortalitatii prin cancer de san.

Mai putine lactate in meniuCe spun specialistii: consumul zilnic a 35 de grame de proteine provenite din produsele lactate (echivalentul unui bol si jumatate de branza) creste cu 32% riscul de cancer de prostata. Barbatii care beau zilnic cate doua pahare cu lapte au o probabilitate cu 60% mai mare de a face aceasta boala.

Unele studii arata ca implicat in aparitia cancerului ar fi calciul continut de lactate. Un aport prea mare de calciu poate modifica sintetizarea vitaminei D, care are un efect protector contra cancerului de prostata.

Comentarii

Ultimă oră