Se poate întâmpla oricui ca în frigider să găsescă alimente de mult uitate cu termenul de garanţie expirat. Pentru unele, 2-3 zile de depăşire nu reprezintă un pericol, dar sunt categorii de produse care nu trebuie consumate sub nici o formă, scrie click.ro.
 
Ouăle. Gradul de prospeţime al ouălor depinde de modul în care au fost păstrate. Dacă nu au fost ţinute în frigider, peste o săptămână nu mai sunt proaspete. Dacă sunt păstrate la rece, într-o cutie specială, cu capătul ascuţit în jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spaţiul dintre albuş şi coajă), ele poate fi păstrate până la trei săptămâni. Mai e bine de ştiut că ouăle trebuie întotdeauna spălate înainte de a fi gătite, deoarece coaja acestora poate conţine Salmonella, o bacterie provenită în special din fecalele păsărilor. Dacă nu ţii cont de această regulă, rişti simptome precum greaţă, dureri abdominale, frisoane, febră, cefalee, sânge în scaun etc.
 
Mezelurile. Se ştie că alimentele procesate precum şunca ori salamul sunt injectate cu apă, aditivi şi grăsime pentru a le îmbunătăţi aspectul. Dar ăsta nu este un motiv pentru a fi mâncate după termenul de expirare, chiar dacă nu prezintă modificări de gust sau miros. Astfel de produse, lăsate în frigider până aproape de expirare, pot dezvolta o bacterie periculoasă numită Listeria, care se dezvoltă chiar dacă alimentele respective au fost păstrate în frigider, la temperaturi scăzute. Semne care trebuie să-ţi dea de gândit: febră, senzaţia de gât înţepenit, confuzia, slăbiciunea, senzaţia de vomă şi diareea.
 
Brânzeturile. În această categorie intră sortimentele de brânză moale: Brie, Camembert, Mascarpone, Feta. Acestea conţin lapte nepasteurizat şi există riscul formării de mucegai care nu este deloc nobil şi care poate avea aceleaşi efecte negative asupra organismului precum fructele consumate după termen. De asemenea, există un risc crescut de contaminare cu Listeria.