Sari la conținut

Scandal internaţional după publicarea a 250.000 de dosare secrete ale diplomaţiei americane, pe site-ul WikiLeaks. Majoritatea agenţiilor de ştiri din lume au preluat devăluirile incendiare care ar putea pune astfel Washington-ul într-o poziţie delicată cu mai multe ţări, între care şi România. România apare menţionată în 1.022 din cele peste 200.000 de mesaje circulate de diplomaţii americani şi obţinute de site-ul WikiLeaks. Multe dintre ele au fost trimise în timpul campaniei pentru prezidenţiale în 2009. Însă conţinutul lor nu a fost dat publicităţii.
Lideri ONU, spionaţi. Din documente reiese că, pentru a-şi convinge partenerii să accepte foşti deţinuţi de la Guantanamo, Statele Unite au făcut presiuni diplomatice asupra acestora. Documentele oferă totodată şi informaţii despre activităţile de spionaj ale diplomaţilor americani. Astfel, se pare că Statele Unite ale Americii derulează o campanie de spionare a liderilor ONU şi a reprezentanţilor Chinei, Rusiei, Franţei şi Marii Britanii în Consiliul de securitate al ONU.
Masculul alfa. Există şi o parte amuzantă a lucrurilor. Diplomaţii americani au păreri foarte plastice despre liderii lumii. Un document face referire la premierul rus Vladimir Putin ca fiind „masculul alfa”, în vreme ce preşedintele Dmitri Medvedev este catalogat drept „Robin”, partenerul lui Batman.
Sarkozy nu acceptă dialogul. Despre cancelarul Angela Merkel, botezată „teflon”, mesajele circulate de diplomaţia americană vorbesc ca despre un politician care „evită riscurile” şi care este „rar creativă”. Nici Sarkozy nu scapă de aprecierile diplomaţilor americani. El este văzut ca un „împărat gol”. Ambasada SUA la Paris observă totodată „stilul autoritar” al preşedintelui francez, care respinge opinia consilierilor şi pe cea a premierului.
Nici ex-premierul britanic Gordon Brown, nici succesorul său, David Cameron, nu ies bine în portretele realizate de diplomaţii americani.
Berlusconi - un lider slab. Premierul italian Silvio Berlusconi este caracterizat de către un diplomat american de la Roma: „vanitos şi ineficient ca lider european modern”. Un alt raport al ambasadei îl prezintă ca pe un politician „slab din punct de vedere politic şi fizic”, care nu se odihneşte suficient din cauza petrecerilor nocturne.  
Departamentul american de Stat a reacţionat virulent la scurgerile de informaţii şi afirmă că site-ul încalcă legislaţia americană, punând în pericol siguranţa naţională.
Riscă 52 de ani de închisoare. Oficial, nimeni nu ştie cine a furnizat site-ului WikiLeaks cele 250.000 de documente diplomatice a căror publicare a început ieri, însă autorităţile americane au un suspect: Bradley Manning, un militar american de 23 de ani, scrie Le Monde. Manning a lucrat la o unitate de informaţii a armatei americane din Irak şi avea autorizaţia de a accesa două reţele informatice securizate, utilizate de militarii şi diplomaţii americani din lumea întreagă. În primăvară, Manning a început să i se laude unui amic hacker că a făcut copii ale documentelor secrete la care a avut acces şi că le-a trimis pe toate la  WikiLeaks. Denunţat de hacker la poliţie, soldatul a fost arestat şi acum este încarcerat la o închisoare din Quantico (Virginia). Bradley Manning este acuzat că a comunicat, transmis şi livrat unei surse neautorizate informaţii privind securitatea naţională. Pentru fapta sa riscă 52 de ani de închisoare.

Comentarii

Ultimă oră