Sari la conținut

Cât decontează CASJ pentru braşovenii care au nevoie de asistenţă medicală în străinătate

9.236 de carduri europene de sănătate (CEASS) s-au eliberat la Braşov, în primele şase luni ale anului 2011. Până acum, la Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ Braşov), au fost depuse doar 43 de solicitări de rambursare a cheltuielilor din partea braşovenilor care au călătorit în state UE, unde au avut nevoie de îngrijiri medicale.

32.000 de euro achitaţi de CASJ

Potrivit preşedintelui CASJ Braşov, dr. Elemer Wusinczky, în primul semestru din 2011, CNAS a achitat 134.766,47 lei (peste 32.000 de euro), prin intermediul CASJ Braşov. De asemenea, CASJ a mai achitat pentru un braşovean care a avut nevoie de îngrijiri medicale în Turcia, ţară din afara UE, dar cu care există convenţie de decontare, 1.326 de lei.

Probleme pentru cei fără card

Cei care au probleme de sănătate în străinătate, fără a avea cardul la ei, au dreptul la asistenţa medicală, dar pot întâmpina greutăţi la rambursarea plăţii. Opt braşoveni, ajunşi în state UE, care nu au solicitat în prealabil cardul european de asigurat şi au avut ghinionul să se îmbolnăvească, au fost nevoiţi să-şi plătească serviciile medicale din buzunar. Întorşi la Braşov, au depus chitanţele şi facturile la CASJ. Deocamdată, doar cinci dintre ei au primit, în total, 22.287,35 de lei (circa 5.000 de euro).

Plăţile se fac foarte greu

Pentru 2010, însă, când au fost emise, la Braşov, 13.220 de CEASS, s-au depus 71 de solicitări de decontare pentru servicii medicale în baza CEASS, însă acestea sunt încă în procesare. Anul trecut, CNAS a efectuat, cu mare întârziere, plăţi restante în contul pacienţilor braşoveni care s-au tratat în timpul voiajelor europene din anii 2007 şi 2008. 87 de asiguraţi braşoveni au primit banii sau a fost achitat clinicilor sau instituţiilor de asigurări din ţările respective 1,193.639,91 de lei (circa 284.000 de euro).


La ce e bun cardul European de sănătate

În baza acestui document, braşovenii pot beneficia de îngrijiri medicale în condiţii de egalitate deplină cu asiguraţii din ţara membră UE, dar şi din Norvegia, Elveţia şi chiar Turcia, dacă au suferit un accident ori o afecţiune acută. Prezentarea cardului garantează rambursarea costurilor medicale la faţa locului sau imediat după întoarcerea în ţară. În unele ţări, însă, prestaţiile medicale se plătesc de către persoana în cauză şi rambursarea banilor se face de Casa locală de Asigurări de Sănătate, parţial sau integral.


Formularele în baza cărora se fac decontările

CEASS are la bază, pentru decontare un formular european, E125, iar în afară de celebrul 112, devenit S2, existând S1 şi S3. Documentul portabil S1 înlocuieşte formularele europene E106, E109, E120 şi E121. Iată câte decontări au fost făcute de CASJ Braşov pentru fiecare tip de formular:

- E106 (pentru asiguraţii care lucrează într-o ţară UE) s-au decontat 198 de lei, anul trecut, pentru două persoane şi încă 1.670 de lei anul acesta, pentru alte două persoane.

- E126 (pentru servicii medicale acordate persoanelor care se duc la tratament în străinătate) s-au decontat 7.743 de euro pentru şapte persoane.

- E112 (pentru persoanele care se deplasează într-un alt stat membru UE ) s-au decontat anul trecut 101.382 de lei, în urma a trei solicitări de decontare, din cele 26 de formulare eliberate. Anul acesta, CASJ a achitat 11.908 lei, pentru patru braşoveni care au depus formularul.

Comentarii

Ultimă oră