Sari la conținut
cas-brasov-monitorizata-de-la-bucuresti

Activitatea de la Casă Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov va fi urmărită îndeaproape de şefii de la Bucureşti. Asta, pentru că sunt foarte multe plângeri venite din partea braşovenilor, care sunt puşi pe drumuri între Finanţe şi Casă pentru a dovedi că nu au datorii la plata asigurărilor de sănătate.

Cozile de la CAS nu vor fi eliminate decât atunci când se vor reglementa toate problemele legate de debitele contribuabililor, inventate sau nu. Preşedintele Casei Naţionale, Cristian Buşoi, a apreciat la Braşov că cele mai multe sesizări legate de inadvertenţele dintre baza de date CAS-ANAF au fost înregistrate în oraşele mari ale ţării:Bucureşti, Cluj, Timişoara şi, evident, Braşov.

Braşovenii s-au săturat de stat la cozile formate la Casă Judeţeană de Asigurări de Aănătate, mai ales atunci când somaţiile şi popririle pe venituri sunt nejustificate. Presă locală a sesizat de nenumărate ori abuzurile şi inadvertenţele din sistem, dar mai ales birocraţia aproape fără limite la care sunt supuşi cei care trebuie să facă nenumărate drumuri între administraţia financiară şi casă pentru a dovedi că nu sunt datori la stat. Aceste probleme i-au fost prezentate şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi. „Sigur că, pentru cei cărora li se trimite în mod nejustificat e o situaţie inacceptabilă, pe de altă parte noi avem un termen pe care ni-l cere legea, ca până la sfârşitul anului să transferăm către ANAF, şi de acolo către Direcţiile judeţene de finanţe, regionale în acest moment, baza de date cu toţi debitorii la sistemul de asigurări de sănătate să aliniem informaţiile pe care le au cele două instituţii, astfel încât odată cu începerea anului viitor să nu mai existe situaţii în care să se trimită somaţii în mod nejustificat”, a declarat Cristian Buşoi, preşedinte CNAS.

„S-au emis 11 mii de decizii de impunere. Aceste decizii trebuiesc analizate şi plătite, necunoaşterea legii nu absolvă de plata acestor datorii către Casa de Asigurări de Sănătate. Am suplimentat numarul angajaţilor CAS care se ocupă de aceste impuneri, cu 100%. Avem dublu număr de angajaţi la ghişeele care prelucrează aceste decizii de impunere. De asemenea, ne-a ajutat şi ANAF-ul. Ne-a trimis un om cu tot cu calculator. Sperăm că aceste cozi să fie mult mai mici”, a declarat Călin Rautea, preşedinte CJAS Braşov. Mai pe scurt, din doi inspectori care se ocupau de aceste impuneri făcute de Casă, instituţia are acum patru! Buşoi a declarat la Braşov că până la finalul lunii septembrie, baza de date de la CAS trebuie să fie predată la ANAF. În cazul în care această procedura nu este finalizată, preşedinţii de Case judeţene riscă să fie demişi, ca o măsură suplimentară. Şeful de la CNAS precizează că haosul din structura Casei are rădăcini mai vechi, însă până la sfârşitul anului şi-a propus să le reglementeze.

Comentarii

Ultimă oră