Sari la conținut

Cartea „România: alternative la UE” de dr. Radu Golban a fost lansată la Braşov

cartea-romania-alternative-la-ue-de-dr-radu-golban-a-fost-lansata-la-brasov-

Cine suntem noi în Uniunea Europeană? Care este poziţia noastră? Putem supravieţui în afara Uniunii Europene? Sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde doctorul în economie Radu Golban în cea mai recentă carte a sa: „România: alternative la corsetul UE”. Volumul a fost lansat în premieră naţională la Braşov, la Universitatea Transilvania.

Cartea „România: alternative la UE”  a fost lansată în Amfiteatrul „Emil Poenaru”, în prezenţa a numeroşi studenţi. „Braşovul este un loc pe care eu îl asociez nu doar cu centrul geografic al României dar şi cu un adevărat centru cultural şi istoric, de aceea un subiect central cum este Europa nu poate fi dezbătut decât într-un oraş cu o cultură multietnică şi o istorie bogată cum este cea a Braşovului” a declarat dr. Radu Golban.

Autorul susţine că subiectul Uniunii Europene ar trebui să preocupe mai mult pe toată lumea. Asta ar însemna participare şi o poziţie clară a României în plan european. Pentru că, mai spune el, în context european trebuie să fie vizibilă şi amprenta românească. Însă, autorul vine şi cu posibile alternative pentru o ţară în afara Uniunii, pe care el o vede ca pe un spaţiu protecţionist, dar şi restrictiv.

„Este o preconcepţie a crede că doar în cadrul unei structuri protecţioniste cum este cel al Uniunii Europene putem răzbi împotriva globalizării. Nu. Modelul Elveţiei ne arată că – pentru că trăiesc în Elveţia de 10 ani - Elveţia este o ţară protecţionistă pentru propria agricultură, dar deschisă unui spaţiu internaţional pentru relaţiile economice. Deci globalizare şi protecţionism merg mână în mână, însă nu doar pentru o ţară la periferia Uniunii Europene” a adăugat  dr. Radu Golban.

„Multe problematici pe care le dezvoltă autorul sunt de mare actualitate şi pot face obiectul agendei de lucru a guvernanţilor, a clasei politice şi chiar mai mult a societăţii civile” a spus prof.univ.dr. Cristinel Murzea, decan Facultatea de Drept Braşov.

Cartea va mai fi prezentată, în următoarele zile, şi la Timişoara.

Comentarii

Ultimă oră