Sari la conținut

Editura Curtea Veche lansează marţi la Bucureşti cartea unui fost deţinut anticomunist din Făgăraş.
Omagiu tinerilor anticomunişti. Volumul „Experimentul Târgsor – începutul represiunii comuniste”, scris de Victor Roşca, este un omagiu adus tinerilor ce au avut curajul să se opună dictaturii comuniste atunci când cea mai mare parte a populaţiei se supunea cuminte. La evenimentul de lansare ce va avea loc în Sala de conferinţe a Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Şuţu din Piaţa Universităţii) vor participa, alături de autor, redactorul cărtii - scriitoarea Doina Jela şi Octav Bjoza, Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuti Politic din România.
Arestat la Bacalaureat. Victor Roşca este unul dintre oamenii ce au înfruntat cu mult curaj nedreptătile comuniste, pedepsite de un regim obtuz cu ani întregi de închisoare politică. Totul a început în anul 1948 cu arestarea sa chiar în timpul examenului de bacalaureat, Victor Roşca fiind liderul unui grup de elevi de la Liceul „Radu Negru” din Făgăras care se manifestase împotriva instalării regimului comunist. Pedeapsa a fost executată în Penitenciarul Târgsor. La 28 iunie 1950, detentia i-a fost prelungită în penitenciarele din Braşov, Jilava, Ploieşti.
A doua condamnare. După eliberarea din penitenciar, a avut domiciliu obligatoriu, în satul natal, Râuşor, comuna Mândra, în perioada 1951 - 1952. În anul 1958, Victor Roşca, fiind student în anul al V-lea, a fost exmatriculat din facultate pe motiv că fusese deţinut politic. În anul 1959, a fost arestat, pentru a doua oară, întrucât participase la mişcările de sprijinire a Revoluţiei anticomuniste din Ungaria. A fost condamnat la 4 ani de închisoare corecţională. A executat pedeapsa în lagărele de muncă din Balta Brăilei. A fost eliberat în anul 1963, de la Formaţiunea Ostrov, ca urmare a unui decret de graţiere.
Fugit în Canada din ’88. În 1988, a reuşit să plece împreună cu soţia în vizită la una dintre fete, în Canada, unde s-a decis să ceară azil politic si unde trăieste si astăzi. Victor Roşca este întemeietorul şi redactorul-şef al revistei literare Candela de Montréal, pe care o editează la Montréal, Canada, din anul 1997. A mai publicat „Moara lui Kalusek - Începutul represiunii comuniste”, apărută la editura Curtea Veche în 2007.

"Am scris această carte ca pe un omagiu adus generaţiei de adolescenţi, elevi de liceu, care au avut curajul să se opună dictaturii comuniste şi colaborării cu diavolul, atunci când cea mai mare parte a populaţiei se supunea cuminte" a declarat Victor Roşca, redactor şef al revistei „Candela”

Cartea poate fi comandată online la un preţ redus de aici.

Comentarii

Ultimă oră