Sari la conținut
-carmen-de-georges-bizet-la-opera-brasov

Sâmbătă, 13 aprilie 2013, de la ora  18:30 Opera Braşov vă invită la spectacolul de operă  "Carmen" de Georges Bizet.
Dirijor: Ciprian Teodorascu
Regia: Cristian Mihăilescu
Distribuţie: Carmen Topciu, Cosmin Marcovici (Don Hose)- invitat de la Opera Naţională-Iaşi, Maria Petcu (Micaela), Lăcramioara Schuller (Frasquita), Cristina Roşu (Mercedes), Valentin Marele(Escamillo), Marian Reste ,Vitalii Dumitru, Cristian Fieraru şi Nicolae Zaharia.


Dacă s-ar cere să spui totul despre Operă într-un singur cuvânt,acela ar fi “CARMEN”. Nu există teatru de Operă în lume care să nu aibă în repertoriu “CARMEN”. Nu există meloman care să nu dorească să revadă “CARMEN”. Şi…nu există braşovean să nu revină în Sala Operei sa vadă “CARMEN”aşa cum a gândit-o şi a pus-o în scenă un regizor desăvârşit, Dr. Cristian Mihăilescu. Dragoste,disperare,răzbunare ...toate în povestea frumoasei ţigănci, o vânzătoare de ţigări,cântând ,dansând ,seducând cu farmecele sale mulţimea de admiratori,intr-o piata din Sevilla, dintr-o Spanie romantica din jurul anilor 1820. In final insa,nici îndrăzneala şi nici farmecul clocotitoarei ţigănci, nu reuşesc să o salveze de răzbunarea lui Don Jose,iubitul înşelat.

Premiera la Paris în martie 1875- “Carmen”, preferata melomanilor şi de asemenea cea mai cântată operă în lume, a fost un eşec total pentru George Bizet.Poate tocmai această dezamăgire avea să-i aduca moartea, trei luni mai târziu, fără să poată bănui că ultima sa creaţie, nu numai că avea să reziste timpului, dar va fi şi cea mai apreciată.
Puţini cunosc poate ca “Habanera” din opera “Carmen”, i-a fost inspirată lui George Bizet,aproape notă cu notă, de una din melodiile lui Yradier,publicată într-o colecţie de cântece la mijlocul secolului trecut, la Buenos Aires.Sebastian Yradier s-a stins in 1865, fără să bănuiască nici el răspândirea universală a cântecului său. Ritmul de habaneră,este de fapt ritmul care a dat naştere unuia dintre cele mai populare dansuri ale timpurilor noastre:TANGOUL.


Biletele se găsesc la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel.: 0268 419380.
Program casierie: Marţi - Vineri 10 - 17 şi în ziua spectacolului, cu o oră înainte de începere.

Comentarii

Ultimă oră