Sari la conținut

Care sunt perspectivele orașelor rezidențiale în plină dezvoltare?

care-sunt-perspectivele-oraselor-rezidentiale-in-plina-dezvoltare

Încă din anul 2016 dezvoltarea imobiliară și, mai ales, cea rezidențială, a cunoscut cea mai mare amploare din perioada postdecembristă. Nevoia imobiliară a populației și cererea pentru locuințe premium în orase mari precum București, Cluj, Brașov, Timișoara, orașe în care nivelul de trai este mai ridicat, au depășit recordul.


Tendința ascendentă din ultimii 5-7 ani cu creșteri de 11% este benefică pentru investitori dar totodată și pentru cumpărători. Atâta timp cât se investește în crearea de locuințe de lux, se investește pe baza unei cereri care este influențată atât de factori exogeni cât și de factori endogeni printre care și bugetul, dacă în continuare consumatorilor li se satisfac nevoile aceștia vor stimula piața imobiliară pentru a se extinde.


La nivelul marilor orașe s-a creat o nouă orientare și anume, conturarea tot mai pregnantă a unui nou profil de consumator, definirea profilului prin cerințe și interes pentru produsul final, în cazul de față, achiziția unui apartament de lux.


Printre marile orașe rezidențiale se află și Cluj-Napoca, aflat într-un proces de inovare accelerat, creștere economică și dinamică din punct de vedere al antreprenoriatului. În Cluj s-au concentrat universități cu renume, companii mari, iar mai mult decât atât, se constată o diversitate cuprinzătoare pe piața muncii și nu doar în domeniul IT pentru care este bine-cunoscut.


Clujul este unul dintre orașele în plină dezvoltare având în vedere mai ales ponderea veniturilor în rândul populației care atinge niveluri mai ridicate, astfel și cerințele sunt mai mari, consumatorul dorește calitate și astfel poate opta pentru aceste apartamente rezidențiale.


În ceea ce privește proiectele premium, Clujul depășește celelalte orașe mari din România, mai ales dacă analiza se face prin prisma prețurilor de tranzacționare cu 25% mai mari decât prețurile din restul orașelor. De asemenea, se constată un număr crescut de achiziții rezidențiale, deși sunt încă în stadiu de proiect.


Brașovul este un alt mare oraș de referință în ceea ce privește apartamentele rezidențiale aflat în plină dezvoltare pe piața de profil. Investitorii mizează pe piața de imobiliare Brasov în primul rând datorită palierului turistic al orașului, dar inclusiv sectorul industrial și tehnologic este în proces de reînflorire, ceea ce face ca prețurile pentru locuințe premium să ajungă pân la 1.750 euro/mpu.

Timișoara se remarcă prin standardele de viață ridicate, dezvoltarea la nivel universitar, precum și diversificarea pieței muncii, factori care influențează poziționarea pe piața de imobiliare, mai exact, pe piața apartamentelor rezidențiale care să se situeze cât mai aproape de zona centrală, pentru a facilita accesul la marile centre comerciale, la principalele mijloace de transport în comun și la principalele instituții.


Mai mult decât atât, Timisoara a fost deja desemnată Capitala Europeană a Culturii în 2021, ceea ce determină investitorii să fie din ce în ce mai interesați în vederea extinderii pieței locuințelor de lux în Timișoara. De asemenea, poziționarea geografică a orașului, la contact cu Ungaria și Serbia, atrage deja flux investițional în zonă din partea cât mai multor investitori străini.

Comentarii

Ultimă oră