Sari la conținut
caravana-clatitelor-la-prejmer

Duminică, 10 februarie,  începând cu ora 10.30 în Prejmer va avea loc obiceiul tradiţional „Caravana Clătitelor/Fasching”. Locuitorii comunei Prejmer păstrează amintirea unui vechi obicei săsesc, Fasching (Carnaval), organizat în preajma Lăsatul Secului, după calendarul Bisericii Evanghelice, de către comunitatea saşilor. Grupuri de băieţi mascaţi defilează călări şi în căruţe pe stăzile comunei în „Caravana Clătitelor”. Se prepară clătite care se oferă trecătorilor. Spectacolul este asigurat de mascaţii care cântă şi dansează interpretând scene comice, acompaniaţi de trompete şi acordeon, iar seara se organizează un bal mascat.

Evenimentele se vor desfăşura după următorul program:

- 10.30 - 11.30 : Organizare caravană în spaţiul din faţa Remizei pompierilor şi program muzical cu Fanfara „Slapnicar Albert”
    - 11.30 - 13.00 : Concurs gastronomic “Clătita surpriză” -  în sala Cetate Prejmer
    - 12.00 - 12.30 : Spectacol susţinut de Ansamblul German KORONA
    - 12.30 - 12.50 : Grupul de copii al Liceului Johannes Honterus
    - 12.50 - 13.15: Scenetă prezentată de copii – Liceul Ştefan Iosif Alba Iulia
    - 13.15 – 13.30: Concurs surpriză

- 13.30 : Premierea participanţilor la concursul gastronomic
    - 14.00 - 15.30: Spectacol susţinut de elevii Şcolilor Generale Prejmer şi Lunca Calnicul    
    - 15.30 - 16.00: Revenirea caravanei în centrul localităţii Prejmer
    - 16.00 : Surpriza Evenimentului -concert ANDREEA BĂLAN
   - 17.00 – 19.00 – Carnaval pentru copii
   - 20.30 : Bal Mascat în Sala Cetate Prejmer.

Tot în acest weekend, însă la Apaţa are loc sâmbătă „Fărşangul”, obicei tradiţional al comunităţii maghiare din Ţara Bârsei. Fărşangul este un obicei tradiţional al comunităţii maghiare împrumutat de la saşii transilvăneni, originea sa regăsindu-se cu peste două secole în urmă. Este o sărbătoare a măştilor ce înfăţişează o altă realitate în care tot ceea ce este firesc şi normal se anulează, făcând loc exagerărilor şi grotescului. Ziua când grupurile de mascaţi străbat uliţele satului devine un timp în care dezechilibrul se instalează şi toate regulile sunt încălcate înainte ca perioada de post şi resemnare să înceapă. Alaiul de tineri mascaţi străbate satul adunând ouă şi bani, drept răsplată pentru alungarea iernii şi a spiritelor rele. Obiceiul se încheie cu Balul Fărşangului, care va avea loc începând cu ora 20.00.

Comentarii

Ultimă oră