Sari la conținut

Campionatul European de fotbal a ajuns în faza sferturilor de finală

Franţa şi Anglia sunt ultimele formaţii care au obţinut biletele pentru sferturile de finală. Cocoşul galic a fost “jumulit” destul de serios în ultimul meci din grupe, dar s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European. Ucraina nu a reuşit minunea la Kiev şi Anglia merge şi ea mai departe.  
Suedia a surprins…degeaba. Franţa a fost învinsă la Kiev, cu scorul de 2-0 (0-0), de reprezentativa Suediei. Golurile învingătorilor au fost marcate de Ibrahimovici "54 şi Larsson "90+1. Un bilet pentru sferturi a prins şi Anglia, după ce a învins la Doneţk, cu scorul de 1-0 (0-0), selecţionata Ucrainei, în ultima etapă a grupei D a competiţiei. Unicul gol al meciului a fost marcat de Wayne Rooney, în minutul 48. În minutul 62, ucraineanul Marko Devici a şutat la poartă, iar John Terry a scos balonul de după linia porţii. Arbitrul ungur Viktor Kassai a lăsat jocul să continue, după ce asistenul suplimentar Istvan Vad nu i-a semnalizat că mingea a depăşit linia porţii cu întreaga circumferinţă.
Se retrage „Şeva”. Partida împotriva Angliei, ultima de la turneul final a gazdei Euro, a fost reprezentaţia de final a lui Şevcenko în ”naţionala” Ucrainei. La sfârşitul duelului, atacantul de 35 de ani a anunţat că renunţă la cariera internaţională. ”A fost ultimul meu meci pentru Ucraina, peste câtva timp voi organiza un meci de retragere împreună cu federaţia, pentru a spune «la revedere» suporterilor” a declarat Şevcenko, care va continua să joace numai la Dinamo Kiev. 48 de goluri a înscris “Şeva” în cele 111 apariţii în tricoul ”naţionalei”, adunate din 1995 încoace.
Mario Gomez, “pole position”. Clasamentul golgheterilor după faza grupelor de la Campionatul European din Ucraina şi Polonia, care s-a încheiat marţi, turneul continuând începând de astăzi cu faza sferturilor de finală, arată astfel: pe prima poziţie cu 3 goluri înscrise se află Gomez (Germania), Dzagoev (Rusia) şi Mandzukic (Croaţia). Câte 2 goluri au marcat: Bendtner (Danemarca), Cristiano Ronaldo (Portugalia), Fabregas (Spania), Jiracek (Cehia), Krohn-Dehli (Danemark), Pilar (Cehia), Şevcenko (Ucraina), Torres (Spania) şi Ibrahimovici (Suedia)
Premieră la CE: fără 0-0! Niciun rezultat de 0-0 nu s-a înregistrat în faza grupelor la Campionatul European din Ucraina şi Polonia, o premieră pentru turneul continental în formula cu 16 echipe. Toate edițiile Campionatului European în formula actuală au avut cel puțin un meci care s-a terminat 0-0 în prima fază. La precedentul Euro, în 2008, în Elveţia şi Austria, a fost un singur 0-0. Euro-2012 a avut 6 partide în care s-a înscris un singur gol și 5 în care victoria a fost la limită, cu scorul de 2-1. Tot 5 meciuri au fost încheiate la egalitate, 1-1 și în doar 2 partide, victoria a fost obținută cu scorul de 2-0. 5 a fost numărul maxim de goluri marcate într-o partidă la ediția 2012 și s-a întâmplat doar de 3 ori. În meciul de debut al Rusiei cu Cehia ( 4-1), în Danemarca-Portugalia (2-3) și Suedia- Anglia, cu același scor de 2-3. Cea mai clară victorie a fost cu scorul de 4-0 (Spania- Irlanda), dar tot de patru ori a intrat mingea între buturile celor două echipe și în partida Irlanda - Croația, scor 1-3.
Deşi s-a marcat în fiecare din cele 24 de meciuri, un total de 61 de goluri, Euro-2012 nu este cel mai prolific din istorie. În 2000, în Belgia şi Olanda au fost marcat 65 de goluri în faza grupelor.

Programul sferturilor de finală ale CE, arată astfel:

Joi 21.06                    Portugalia-Cehia
Vineri 22.06                 Germania-Grecia
Sâmbătă 23.06          Spania-Franţa
Duminică 24.06         Anglia-Italia
Toate partidele vor începe la ora 21.45 şi vor fi transmise în direct de TVR 1 şi Dolce Sport.

Comentarii

Ultimă oră