Sari la conținut

Aproape 30 de studenţi braşoveni au fost ieri la Centrul de Transfuzie Sanguină pentru a dona sânge încadrul unei acţiuni organizate de liderii studenţilor liberali. Numărul donatorilor de sânge a crescut faţă de 2008, dar comparativ cu anul trecut acesta se menţine la fel.
80 de donatori pe zi. Aproximativ 50-60 de braşoveni se prezintă zilnic la Centrul de Transfuzii pentru a dona sânge. Cu toate acestea, nu este suficient. Pentru a face faţă cererii mari care există în spitalele braşovene, ar trebui ca în fiecare zi la centrul de pe strada Victor Babeş să se prezinte cel puţin 80 de persoane. „Cel mai mare consumator este Spitalul Judeţean, care are o rată de aproximativ 80% din judeţ. Bineînţeles că acolo se prezintă cea mai mare cazuistică medicală, care este de la accidente la cazuri depăşite şi bineînţeles necesarul de sânge este foarte mare”, ne-a spus dr Laurenţia Florea, director Centrul de Transfuzie Sanguină Braşov.
Sânge “liberal”. Pentru a da un exemplu tinerilor dar şi comunităţii braşovene, liderii studenţilor liberali dar şi câţiva colegi ai acestora s-au prezentat dis de dimineaţă la centrul de transfuzii pentru a dona sânge. „Ştim că este o criză a donatorilor de sânge şi vreau să îndrumăm tinerii care sunt în putere şi îndeplinesc condiţiile pentru a dona sânge. De altfel, noi o să încercăm să facem o campanie de promovare de donare de sânge pentru că sunt semeni de ai noştri care au nevoi”, ne-a spus Florin Iulian Blaj, preşedintele studenţilor liberali. „Eu m-am alăturat studenţilor pentru că viaţa inseamnă sânge şi pentru că este o criză de sânge în ţară, sunt foarte mulţi oameni care au nevoie de transfuzii de sânge şi nu sunt donatori”, a explicat Marian Geman, consilier judeţean PNL.
Ce trebuie ştiut. Dacă vreţi să donaţi sânge trebuie să ştiţi că aveţi nevoie de buletin, sau carnetul de conducere, sau paşaport, trebuie să fiţi odihniţi, să nu uitaţi să mâncaţi bine şi să consumaţi cât mai multe lichide înainte de donare. Nu puteţi însă dona dacă aţi băut alcool înainte cu 48 de ore, dacă sunteţi anemici sau dacă suferiţi de obezitate, diabet, epilepsie, hepatită, TBC sau sifilis. De asemenea nu puteţi dona sânge dacă în ultimele 6 luni aţi fost supus unei intervenţii chirurgicale sau dacă în acelaşi interval de timp aţi schimbat partenerul sexual.


http://www.brasovultau.ro/

Comentarii

Ultimă oră