Sari la conținut

Campanie pentru depistarea cancerului de col uterin

Mii de braşovence sunt depistate anual cu cancer de col uterin şi 40 mor în fiecare an. În acelaşi timp, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov a aruncat sute de doze, ce se administrau gratuit, dar costă 300 de lei fiecare, din vaccinul împotriva tulpinilor de virus responsabile de această boală, fiindcă au expirat în depozite.

Direcţia de Sănătate Publică a Judetului Braşov, în colaborare cu reprezentanţii Coaliţiei Europene a Pacienţilor cu Cancer, a derulat până sâmbătă o campanie cu sloganul: “Împreună Pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin”, de conştientizare a gravităţii maladiei, dar şi faptului că există metode de prevenire şi depistare precoce, astfel încât vindecarea să fie completă.

377 de decese la Braşov. Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa cât şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul acestei boli, - 6 femei din România mor în fiecare zi - riscul de deces fiind de 3 ori mai mare la noi faţă de media europeană. România se află pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene şi în ceea ce priveşte incidenţa, este depăşită doar de Bulgaria şi Lituania (26, 33 de cazuri noi la 100.000 loc. în anul 2007) conform ultimelor date disponibile ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârste între 15 şi 44 de ani. În Braşov, în ultimii 10 ani, 377 de femei au fost ucise de cancerul de col uterin, mii de braşovence fiind depistate anual, în proporţie covârşitoare, când boala era deja declanşată.

Lipsă de informare. O posibilă explicaţie a situaţiei în care se află româncele ar fi că multe femei nu au informaţii, 53%, potrivit unui sondaj naţional, referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, ele nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu pot milita pentru implementarea acestora. În scopul conştientizării acestei problematici de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, campanie care în ianuarie 2010 a inclus 450 evenimente în 28 ţări europene. Simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin este Perla Înţelepciunii (Pearl of Wisdom). Cambridge International Dictionary of Sayings defineşte o „perlă de înţelepciune" ca o "piesă importantă de consiliere" şi prin urmare, este un simbol foarte potrivit pentru un eveniment care încurajează femeile să participe la programele de prevenire a cancerului de col uterin.

Testul minune. Vaccinarea anti HPV (Human Papilloma Virus – responsabil de apariţia cancerului de col uterin) şi testarea periodică Babeş-Papanicolau pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta cancer de col uterin. Depistat în stadiul zero, cancerul de col uterin se vindecă 100%, în stadiul 1, - în proporţie de 91%, şansele scăzând o dată cu depistarea tardivă a bolii. „Dorim să încurajăm fetele şi femeile de toate vârstele să acceseze metodelor de prevenire, prin participarea la programe de vaccinare şi/sau depistare timpurie a bolii. Mesajul este simplu: vaccinaţi-vă voi, vaccinaţi-vă fetele şi faceţi anual un test simplu şi eficient”, spune Georgeta Negoiţă, şefa Biroului de Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Braşov. "Cancerul de col uterin înseamnă că pierdem 6 românce în fiecare zi din cauza acestei boli. Dincolo de deces, multe din ele suferă fizic şi emoţional, împreună cu cei dragi lor, deoarece sunt supuse investigaţiilor, terapiei, alterării modului de viaţă, suferă intervenţii chirurgicale şi terapii uneori cu impact asupra întregii lor vieţi, iar sistemul de sănătate cheltuie bani care ar putea fi îndreptaţi în alte direcţii dacă aceste cazuri de cancer ar putea fi prevenite", a punctat dr. Negoiţă.


Vaccinare gratuită. În ciuda acestei statistici cumplite, de la începerea campaniei de vaccinare împotriva HPV, din să. eptembrie 2009 până la sfârşitul anului trecut, doar 553 de braşovence au făcut schema completă de vaccinare, respectiv 3 doze. Prima doză le-a fost administrată la 1.516 braşovence, iar a doua doză a mai fost făcută de 1.004 braşovence, cele mai multe fiind la aceeaşi categorie de vârstă. În total, au fost folosite peste 3.000 de doze.

Potrivit dr. Gabriela Proca, de la DSP Braşov, vaccinarea se poate face până la 40-45 de ani, iar dozele sunt gratuite. „O singură doză poate ajunge la peste 3 milioane de lei vechi, deci pentru cele trei din schemă, 9 milioane de lei vechi. Din păcate, sute de doze, care au expirat în octombrie şi decembrie 2010 au fost distruse", afirmă dr. Proca.

Comentarii

Ultimă oră