Sari la conținut

Campania anti-fumat 13.8 minute s-a finalizat cu succes!

campania-antifumat-138-minute-sa-finalizat-cu-succes

Campania anti-fumat 13.8 minute organizată de Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov a fost un succes, atât în mediul offline cât și în mediul online. Filmul campaniei (https://www.youtube.com/watch?v=aAT0xv6C2o0) este vizionat și distribuit masiv în mediile de socializare. Campania a dorit să marcheze în mod inedit Ziua mondială de luptă împotriva fumatului, care se sărbătorește în fiecare an la data de 31 mai, încă din 1988.
Evenimentul a avut loc în Piața Sfatului și și-a propus să le reamintească fumătorilor ce pot câștiga dacă renunță la țigări. Cu ajutorul unui magician și nu numai, cei care au renunțat la o țigară au primit în dar o experiență care să le amintească despre lucrurile minunate de care se pot bucura dacă renunță la fumat.

        „Potrivit statisticilor fiecare ţigară fumată scurtează în medie viaţă unui om cu 13.8 minute. De aici a plecat ideea noastră prin care ne dorim să oferim, o experienţă inedită care durează 13.8 minute celor dispuşi să renunţe la o ţigară. 13.8 minute de zâmbete, uimire, curiozitate, bucurie...13.8 minute pe care le pot multiplică dacă aleg să renunţe la ţigări. Dând viaţă şi culoare acestui timp câştigat prin simplă renunţare la o singură ţigară le arătăm fumătorilor nu ceea ce pierd fumând ci ceea pot câştigă lăsându-se de fumat. Important, credem noi, prin această campanie 13. 8 minute, este să arătăm că nu timpul măsurat cantitativ este cel important ci trăirea, emoţiile, frumuseţea din jurul tău, sănătatea ta şi a celor de lângă ţine pe care le poţi experimenta o perioadă mai îndelungată de timp renunţat la fumat. Ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni să ne susțină în propagarea mesajului nostru pozitiv ”, a spus Mihaela Gabor Naidin, director marketing Spitalul de Cardiologie Clinicco Braşov.

         La rândul său, Loredana Tohoneanu, marketing manager Hiperdia, partener al evenimentului crede că „13.8 minute pierdute pentru o singură ţigară fumată reprezintă enorm, dincolo de un simplu calcul matematic. Toate aceste minute adunate ar trebui să fie... păstrate şi dedicate celor dragi şi întâmplărilor frumoase, într-o vreme în care timpul se dovedeşte a fi parcă tot mai scurt. Primul pas este ca fumătorii să vrea să conştientizeze acest fapt, să cîntărească cele 13.8 minute, pentru a-l face cu hotărîre pe cel de al doilea, renunţarea la acest obicei atît de dăunător.”

         Tot în cadrul campaniei, cei care au dorit să facă un pas concret s-au putut înscrie la un workshop gratuit pentru renunțarea la fumat, organizat de Clinicco Brașov și psihoterapeuta Elena Dateș. Aproape 20 de oameni au primit, în cadrul workshopului, instrumente concrete care să-i ajute să se lase de fumat.

         Elena Dateș, psihoterapeut și farmacist: „Ideea workshop-ului mi-a venit dându-mi seama că dețin foarte multă informație pe care vreau să o împărtășesc celor cărora le face trebuință. Am patru de experiență în renunțarea la fumat, în calitate de colaborator al programului național Stop Fumat. Dorința mea s-a mulat foarte bine pe proiectul 13.8 minute organizat de Clinicco, s-au înscris mulți oameni la workshop și ne dorim să continuăm aceste sesiuni anti-fumat. Doar 10% dintre fumătorii cronici se pot lăsa singuri de fumat, fără ajutor specializat. Restul, un procent de 90%, au nevoie de consiliere psihoterapeutică și/sau medicație, iar workshop-ul crește foarte mult șansele dependenților de a renunța la fumat, prin instrumentele practice pe care le oferă”.

         La fiecare 16 minute, un român moare din cauza tutunului.  Bolile cauzate de tutun conduc la pierderea vieții de către 33.000 de români anual. Tot anual, circa 10.000 de români se apucă de fumat și asta de la vârste din ce în ce mai mici.  Cea mai mare prevalenţă a fumatului se întâlneşte la grupa de vârstă 15-24 ani – 34.8% şi 25-34 ani – 32.9%. Cea mai mare parte a fumătorilor (61.6%) fumează între 10 şi 20 de ţigări pe zi. O persoană din zece fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi, 3 din 5 persoane au încercat măcar o dată să fumeze în viaţă. Din totalul fumătorilor, 58% au declarat că doresc să se lase de fumat, iar aproape jumătate dintre fumători au încercat să se lase de fumat cel puţin o dată în viaţă. Statisticile arată că, la nivel global, consumul de tutun provoacă anul moartea a șase milioane de oameni, dintre care 600.000 de nefumători, fiind expuși fumatului pasiv. În Europa, aproape 20.000 de nefumători mor anual din cauza fumatului pasiv, majoritatea fiind expuşi acasă fumului de ţigară. Un pachet de țigări pe zi îți scurtează viața cu 4,6 ore. Un dependent are speranța de viață mai mică cu cel puțin 10 ani. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent cancer la nivel mondial, cu incidență maximă la bărbați. După aprecierile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), tabagismul este pe cale sa devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume. Se apreciază că în prezent există aproximativ 1.1 miliarde de fumători în întreaga lume.

Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională
       Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
       Chirurgie cardiovasculară
       Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
       Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
       Internări Clinicco: 0733 008 195
       E-mail: cardiologie@clinicco.ro
       http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră