Sari la conținut

Ciobănești românești carpatini, oferiți gratuit ciobanilor din Munţii Făgăraş

caini-din-rasa-ciobanesc-romanesc-carpatin-oferiti-ciobanilor-din-muntii-fagaras

O fundaţie din Braşov oferă gratuit câini din rasa ciobănesc românesc carpatin ciobanilor din Munţii Făgăraş

În această săptămână, până pe 13 septembrie 2019, Fundaţia Conservation Carpathia (FCC) oferă gratuit pui de câini din rasa ciobănesc românesc carpatin certificaţi crescătorilor de animale care îşi pasc turmele pe terenuri gestionate de FCC din zona munţilor Făgăraş.

Donarea câinilor face parte din strategia fundaţiei de prevenire a pagubelor produse de carnivorele mari în rândul animalelor domestice.


   Ciobăneştii carpatini sunt potriviţi pentru paza stânelor, întrucât aceştia nu părăsesc turmele, nu atacă oamenii şi au o statură impunătoare în faţa prădătorilor.

Însă principalul motiv pentru care a fost aleasă această rasă este revitalizarea acestei specii autohtone înlocuită în ultimii ani cu câini agresivi cu oamenii.

Puii provin din programul de creştere a căţeilor ciobăneşti carpatini dezvoltat de fundaţie în cadrul Fermei de Biodiversitate Cobor demarat anul acesta pentru toată perioada proiectului.

În 2019 vor fi disponibili 15 căţei, urmând ca numărul să fie suplimentat cu generaţiile viitoare.

Fermierii care vor primi căţeii vor trebuie să respecte o serie minimă de condiţii pe o perioadă de un an, abia apoi devenind proprietarii căţeilor.

Este obligatoriu ca în această perioadă câinii să se bucure de un tratament decent, să fie hrăniţi corespunzător şi să le fie asigurate tratamentele veterinare necesare.

  „Câinii din rasa ciobănesc românesc carpatin sunt specii autohtone care au fost alături de păstorii români încă din cele mai vechi timpuri, dezvoltând un echilibru sănătos în raport cu natura şi celelalte specii de animale care trăiesc în jurul comunităţilor. Programul demarat în acest an de către fundaţie este doar una dintre soluţiile pe care le propunem pentru o mai buna gestionare a conflictului om-animale sălbatice”, a declarat Adrian Aldea, specialist în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia.

Comentarii

Ultimă oră