Sari la conținut
caiet-de-cenzor-lansat-la-brasov

Liliana Corobca va lansa vineri, 7 aprilie 2017, de la ora 18.30, cel mai recent roman al său - „Caiet de cenzor”, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom şi în ediţie digitală.

Evenimentul va avea loc la Librăria Humanitas din Braşov (Piaţa Sfatului nr. 16), în cadrul CenaKLUbului Tiuk (nr. 81).


   Invitat, alături de autoare este Ciprian Dad, iar moderator, Mihail Vakulovski.

„Caiet de cenzor” are ca punct de plecare corespondența fictivă dintre autoare și șefa Biroului Documente Secrete din temuta Direcție Generală a Presei și Tipăriturilor (Cenzura), care în anii ’70 mergea personal la fabrica de hârtie ca să ateste arderea sau tocarea caietelor de cenzori (considerate secrete de stat) și care, înainte să fugă din țară, în anul 1974, a sustras unul dintre aceste caiete. Apoi, după patruzeci de ani, îl pune la dispoziția cercetătoarei. Intreaga activitate a unui cenzor – meserie ingrată, despre care era interzis să vorbești – este rezumată în acest caiet-jurnal, ce dezvaluie nu doar structurile instituției cenzurii, ci și viața de culise, cu frământările, revoltele și culpabilizările celor care decideau soarta cărților.
................................................................


  Liliana Corobca s-a născut la 10 octombrie 1975, în satul Săseni, raionul Călăraşi, Republica Moldova.

A debutat cu romanul „Negrissimo” (în 2003, roman ce a obținut Premiul „Prometheus” pentru debut al revistei România literară, Premiul pentru debut în proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova) şi cu „Personajul în romanul românesc interbelic” (teză de doctorat, 2003).

A publicat romanele „Un an în Paradis” (Cartea Românească, 2005, tradus în italiană şi germană), „Kinderland” (Cartea Românească, 2013; Polirom, 2015, tradus în germană şi slovenă, bestsellerul Editurii Cartea Românească la Târgul de carte Bookfest 2013, distins cu Premiul Radio România Cultural, secţiunea Proză, şi cu premiul Crystal la Festivalul Internaţional de la Vilenica, Slovenia, în 2014) şi „Imperiul fetelor bătrâne” (Cartea Românească, 2015).

A scris şi un monolog în trei acte, „Cenzura pentru începători”, apărut în Austria în 2014.

A publicat volume ştiinţifice despre cenzura comunistă, exilul literar şi bucovinenii deportaţi în Siberia. A beneficiat de burse şi rezidenţe de creaţie în Germania, Austria, Franţa şi Polonia.

Comentarii

Ultimă oră