Sari la conținut

Este posibil ca, la primul cutremur, Muzeul de Istorie din Piaţa Sfatului, o clădire veche, ridicată acum 550 de ani, să se prăbuşească, fiindcă lucrările de consolidare a imobilului au fost făcute cu multe zeci de ani în urmă, iar clădirea este afectată de cutremurul din 1977, dar şi de cele care au urmat. Consiliul Judeţean, spune Aristotel Căncescu, vrea să repare clădirea, dar Muncipalitatea nu dă aprobare. Purtătorul de cuvânt al Primăriei invocă motive birocratice.
Banner cu proteste. Şeful Executivului Judeţului, Aristotel Căncescu, a declarat ieri că turnul  imobilului din Piaţa Sfatului care găzduieşte Muzeul de Istorie, trebuie consolidat pe interior  şi exterior, fiindcă altfel, la primul cutremur mai puternic, acesta se poate prăbuşi, cu clădire cu tot: “Clădirea este veche, a fost ridicată la 1460, iar cele mai mari probleme sunt cu turnul. Noi avem bani să-l reparăm şi să-l consolidăm pe interior şi exterior, am vrut să facem asta, dar Municipalitatea nu ne dă aprobare,  invocând diverse motive. Dacă lucrurile vor continua aşa, noi vom pune un banner mare pe clădire, să ştie turiştii şi braşovenii cine e de vină dacă se întâmplă ceva.”
Pretexte birocratice. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea, spune că, într-adevăr, Consiliul Judeţean, prin Muzeul Judeţean de Istorie, a depus, în 27 aprilie 2010, o cerere prin care solicită un certificat de urbanism pentru a putea  demara lucrările. „Noi am răspuns după două, trei zile şi le-am spus că au nevoie de un plan cadastral, vizat de Cadastru şi de un extras CF de întabulare, ca să dăm avizul. Aşa ne cere Prefectura, printr-un ordin din 2009.”  Toarcea spune că nici în situaţii de urgenţă, cum e cazul în discuţie, nu se dă certificat de urbanism dacă nu se repectă ordinul prefectului : „Urgenţă este considerată doar când e vorba de incendiu. La cutremur nu, doar dacă se ştie clar că va fi cutremur”, a mai spus Toarcea.
„Caraghioase şi obstrucţioniste.” Aşa califică directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Radu Ştefănescu, pretextele invocate de Executivul Primăriei. „Clădirea din Piaţa Sfatului, ca şi alte imobile vechi din Centrul Istoric al Braşovului, a fost foarte afectată la cutremurul din 1977 şi la următoarele seisme. La turn s-au făcut prin 1978 consolidări, dar acestea sunt vechi. Şi pe interior trebuie reparaţii, şi la faţadă, de asemenea. Eu cred că aceste pretexte birocratice sunt caraghiase şi obstrucţioniste, mai ales că un potenţial cutremur ar putea fi fatal, atât pentru muzeu cât şi pentru alte clădiri vechi”, a precizat Radu Şefănescu.
Maria Petraşcu


http://www.brasovultau.ro/

Comentarii

Ultimă oră