Sari la conținut
bun-venit-pe-lume-(2)

Povestea de viaţă a medicului Aurel Ionel a fost  prezentată în cadrul emisiunii "Brasoveni pentru brasoveni" de la MIX2TV. Emisiunea ,,Braşoveni pentru braşoveni”  este difuzată pe MIX2TV- vineri – 20:30 şi 22:30, sâmbătă – 19:30 şi duminică – 08:30, 14:00 şi 20:00. Emisiunea poate fi urmărită şi pe internet la adresa www.mixtvbrasov.ro.

„Lumea întreagă şi tot universul poartă de-a pururi amprenta neştearsă a miracolului din care s-au născut. Miracolul. O suma de şanse de a croi şi construi proiecte de viaţă. Viaţă - întâiul dintre miracole! Acolo, la porţile ei , veghează oameni. Oameni care au furat ani lungi şi grei vieţii lor , pentru a învaţa, pentru a creşte, pentru a ştii să aducă şi linişte şi alinare şi zâmbet şi încredere. Aurel Ionel e unul dintre ei."

În familia lui sunt 11 medici – tata, mama, soţia, fiul, unchi, sora, cumnatul. Tatăl, care mai trăieşte, a fost 20 de ani şeful Secţiei de Interne a Spitalului Judeţean. A ştiut din adolescenţă că va deveni medic mamoş. În liceu a asistat la prima naştere. Mama, care a fost şi ea ginecolog, l-a luat cu ea la spital.


În familia doctorului Ionel slujitorii lui Hippocrate sunt mulţi. Puţini au izbutit să se sustragă de la a împlini ceea ce par a duce prin gene şi prin croi sufletesc. Aurel Ionel nu ştie dacă vreun moş din stirpea lui nu o fi făgăduit cândva să-şi dăruiască neamul nenăscut unei profesii la care, deseori în viaţă, te uiţi întocmai ca la Dumnezeu. Ştie că, de când a deschis ochii pe lume, tatăl şi mama au făcut sluj la vieţile oamenilor. Că au risipit încredere şi gând bun odată cu vindecare de trup. Că şi el, şi sora lui, Liana, oricât de multe şi seducătoare le-au fost ispitele adolescenţei, s-au oprit la Medicină. S-au oprit... pentru a se înălţa! Aurel a crezut chiar că se va face poet. Aşa îl îmboldeau anii tineri în care scria înflăcărat poezii care l-au purtat prin cenaclurile timpurilor. Nu, nu Cenaclul Flacăra, de care, liberal în cuget şi simţiri, a rămas departe. Tributul de a cânta, pe lângă dragoste şi viaţă, partidul şi de a omagia conducătorul iubit nu a voit să îl plătească! El a rămas la dragoste. Şi la viaţă. Şi, din dragoste de viaţă, a păstrat poezia doar pentru el! Pentru a se face doctor! Cel puţin deocamdată! Poate, într-o bună zi, va scoate şi poezia din sertare!
În liceu, la început a fost atras de matematică, apoi s-a transferat la secţia umană, pentru că firea artistică începuse să se manifeste. După ce în clasa a 9-a ajuns la olimpiada de matematica, s-a transferat la uman. A participat la cenacluri literare alături de poetul Gherghinescu Vania. După o încercare la facultatea de jurnalism – critică literară, unde a picat primul sub linie, s-a pregătit temeinic pentru medicină şi a luat drumul Clujului. Familia făcuse facultatea acolo şi a ales şi el acest oraş. Şi pentru că pasiunea pentru poezie nu dispăruse, a înfiinţat un cenaclu studenţesc unde nu se aduceau osanale partidului şi conducătorului, cum se întâmpla la întrunirile Flacăra. Nu-i plăcea ce poezii patriotice se „strecurau” la Flacăra. A fost cu cenaclul lui la Cântarea României, unde au luat un premiu şi au apărut la TVR.
Tânărul medic a ajuns la Maternitatea braşoveană, unde a avut de la cine învăţa şi… fura meserie. Îi aminteşte pe Constantin, Gogonea, Fodor care i-au fost mentori. Pentru Gogonea are un respect deosebit. Meserie frumoasă, cu mulţumiri de la mame fericite care –şi doreau copii, dar şi cu femei traumatizate care nu aveau voie să scape de sarcinile nedorite. Lucra sub presiune – cu securitatea şi poliţia pe cap – atunci când avea o operaţie complicată, un avort. Povesteşte de o femeie care a pierdut atât sânge la un avort empiric, i-au perfuzat litri întregi, încât i s-a schimbat grupa sanguină, dar au salvat-o. Fiind un liberal prin convingere, atunci când am trecut la economia de piaţă, Aurel Ionel a decis că e momentul să devină întreprinzător. A avut printre primele autorizaţii de liberă practică din România. Au urmat şi alte iniţiative private medicale. Multe dintre ele erau însă prea timpurii pentru vremurile pe care le trăiam. A avut a doua farmacie privată, în parteneriat cu academicianul Dobrescu. Şi pentru că a simţit când trebuie să închidă ceea ce nu mergea, a avut curajul şi să părăsească definitiv sistemul medical de stat şi să înfiinţeze împreună cu investitori locali o clinică de naşteri privată. Crede că a fost primul medic care a plecat total de la stat. Are un colectiv de care e mândru. Energia de care are nevoie zi de zi şi-o ia de acasă. Soţia, tot medic şi ea, îl sprijină permanent. Fiica i-a dăruit o nepoţică, pe care o divinizează. Băiatul continuă tradiţia şi măreşte numărul medicilor din familie. E rezident în obstetrică ginecologie. El i-a spus ca vrea să se facă ginecolog, nu i-a cerut tatăl.
La clinica privată unde lucrează s-a preocupat în ultimii ani să le convingă pe viitoarele mame să nască pe cale naturală. Sunt medici care spun – vino mâine să „te nasc”. Nu-i normal. Trebuie să naşti când e sorocul. Au promovat naşterea cu blândeţe, femeia îşi alege modul de a naşte – în pat, în apă, pe scaun. Nu ştie cu exactitate numărul copiilor pe care i-a adus pe lume, dar şi-aduce aminte şi azi de cazurile speciale pe care le-a avut.
Când era mai tânăr, o femeie care avea o malformaţie gravă şi pe care a operat-o, a reuşit să facă doi copii, care l-au vizitat mulţi ani. Se consideră un fel de părinte al lor. Pe lângă orele solicitante de la serviciu, şi-a făcut timp şi de pasiunea pentru artă. Despre sculpturile în lemn pe care le face, despre poezii.
Ca manager, dimineaţa se pune la curent cu evenimentele din clinică.

„Aurel Ionel. Doctorul! A pierdut de mult timp socoteala puilor de om cărora le-a spus, cel dintâi, bun venit pe lume ! E însă binecuvântat de zâmbete sincere şi nu încetează a auzi , la fiecare pas , „Mulţumesc, domnule doctor!”  Lumea întreagă şi tot universul poartă de-a pururi amprenta neştearsă a miracolului din care s-au născut. Miracolul. O suma de şanse de a croi şi construi proiecte de viaţă. Viaţă - întâiul dintre miracole!”

Comentarii

Ultimă oră