Sari la conținut
bugetul-cj-aproape-batut-in-cuie

Elaborarea bugetului județului Brașov pe anul 2014 este în curs de desfășurare. În această săptămână, vicepreședintele Consiliului Județean, Mihai Pascu, a avut întâlniri cu managerii tuturor instituțiilor din subordinea CJ și cu resposabilii financiari ai acestora pentru definitivarea structurii bugetelor ce vor fi alocate spitalelor, instituțiilor de cultură, celor de asistență socială și protecția copilului, precum și tuturor celorlalte agenții, asociații și societăți aflate sub autoritatea administrației județene.

Bani mai puțini, cheltuieli de personal mai mari

În acest an, sumele pe care le are de împărțit Consiliul Județean sunt mai mici decât anul trecut. Cota de TVA aferentă instituțiilor descentralizate din județul Brașov este de 52.273.000 lei, existând un deficit de 3,642 milioane de lei față de 2013. Cu toate acestea, potrivit vicepreședintelui Mihai Pascu, sunt cazuri în care alocările de fonduri vor fi mai mari comparativ cu anul precedent, astfel încât să fie acoperite cheltuielile de personal ale instituțiilor de protecție socială care au prezentat în scris hotărâri de instanță rămase definitive cu privire la acordarea unor sporuri salariale angajaților. De asemenea, având în vedere că pe parcursul anului 2014 salariul minim pe economie va fi majorat în două etape, cheltuielile suplimentare vor fi asigurate la nivelul fiecărei instituții.  În aceste condiții, „va trebui să fim foarte atenți la capitolul de cheltuieli materiale, astfel încât să găsim o formulă prin care să nu periclităm activitatea instituțiilor și să putem acorda salariile cuvenite conform legii”, după cum a menționat Pascu.

Cele mai ample investiții, la Spitalul Județean

Cum sănătatea rămâne o prioritate la nivelul administrației județene, discuțiile cu managerii celor șase spitale aflate în administrarea Consiliului Județean s-au axat pe asigurarea sumelor necesare lucrărilor de reparații și modernizări de care instituțiile medicale brașovene au mare nevoie. De cele mai mari investiții va beneficia în acest an Spitalul Clinic Județean de Urgență, având în vedere că în luna februarie începe licitația pentru reabilitarea integrală a corpului B. Ele vor fi finanțate cu banii din vânzarea Spitalului de Dermatologie și cu sume asigurate din bugetul propriu al Consiliului Județean care vor fi eșalonate pe minimum trei ani, chiar dacă lucrările trebuie obligatoriu terminate în 12 luni. În același timp, Mihai Pascu a dat asigurări că vor exista bani și pentru investiții la celelalte cinci spitale.

„În cadrul discuțiilor, am avut surpriza plăcută ca managerii spitalelor să ne mulțumească pentru faptul că în 2013 am reușit să finanțăm investițiile prioritare stabilite de comun acord. Astfel, ne-am ridicat total la nivelul așteptărilor și promisiunilor făcute anul trecut. Același lucru vrem să-l facem și în acest an, motiv pentru care am discutat cu ei foarte serios elementele de investiții și reparații care sunt absolut necesare, fie că este vorba despre lucrări în curs sau de altele noi, toate având ca scop eficientizarea actului medical, în beneficiul cetățenilor”, a menționat vicepreședintele CJ.

Rezolvarea problemelor patrimoniale, o necesitate

„Marile probleme pe care le avem cu majoritatea instituțiilor din subordine sunt cele privitoare la patrimoniu. Avem multe cazuri, precum Staționarul Mârzescu, cel de Oncologie, Spitalul de Pneumoftiziologie, Centrul de Transfuzii Sangvine, dar și mai multe instituții de protecție socială unde nici până astăzi n-a fost rezolvată problema patrimonială a imobilelor în care funcționează acestea. În unele cazuri suntem în litigiu, în altele există chestiuni nerezolvate între Ministerul Muncii și Casa Națională de Asigurări de Sănătate în privința patrimoniului. Așteptăm în continuare răspunsul la solicitarea noastră privind transferul Spitalului CFR din proprietatea și administrarea Ministerului Sănătății, în proprietatea și administrarea Consiliului Județean. Am formulat o cerere de preluare încă din vara anului trecut, dar n-am primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătății”, a mai spus Mihai Pascu.

Banii pe localități se împart luni

Săptămâna viitoare, discuțiile pe marginea elaborării bugetului propriu al Consiliului Județean vor continua, urmând să se definitiveze prioritățile investiționale ale acestui an.  Luni, 20 ianuarie, aleșii județeni vor aproba împărțirea pe localități a cotei de 20% din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, iar pe 30 ianuarie va fi votat bugetul instituțiilor descentralizate și bugetul propriu al Consiliului Județean.

Comentarii

Ultimă oră