Sari la conținut

Prezenţi la Simpozionul "Apărarea sănătăţii populaţiei-prioritate naţională", vicepreşedintele CJ Braşov, Ion Ochi şi directorul Spitalului Judeţean Braşov, doctorul Marius Neculoiu, au subliniat că principalele probleme ale sistemului de sănătate românesc sunt  lipsa de motivare a corpului profesional, care este tentat să emigreze, dotările precare din unităţile sanitare, accesul redus al populaţiei la serviciile medicale, condiţiile improprii din spitale şi costurile prea mari ale serviciilor.
Greul e la autorităţi. "Trebuie să dăm sănătăţii mult mai multă atenţie, iar cei care vor veni la guvernare să fie mai responsabili. Sursele de finanţare au rămas aceleaşi după procesul de descentralizare a spitalelor, iar autorităţile locale sunt obligate să aloce mai mulţi bani, atât către investiţii, cât şi spre cheltuieli", a declarat vicepreşedintele CJ, Ion Ochi.
Subfinanţare cronică. Directorul Spitalului Judeţean, Marius Neculoiu, a reluat problema subfinanţării sistemului sanitar braşovean: "După 1990, nimeni nu s-a preocupat de dezvoltarea sistemului sanitar, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate distribuie banii după bunul plac. Legea trebuie modificată şi trebuie făcută o cuantificare foarte clară a actului medical, pentru că în acest moment, legea este ambiguă. Din luna august, noi am primit de la CNAS doar banii de salarii, aşa că funcţionăm pe datorie în ceea ce priveşte cheltuielile. Clasificarea spitalelor trebuie făcută pe grade de competenţă, fiindcă nu este normal ca un spital judeţean de urgenţă să primească bani la fel ca unul dintr-o comună sau dintr-un oraş".

Comentarii

Ultimă oră