Sari la conținut

Breasla ceramiştilor sobari din Transilvania, întâlnire sâmbătă la Viscri

breasla-ceramistilor-sobari-din-transilvania-intalnire-sambata-la-viscri

Sâmbătă, 31 august 2019, de la ora 13:00, vor fi deschise porţile Bastionului de Est al Bisericii Fortificate din Viscri pentru o expoziţie de cahle pictate, manufacturate în Mediaş la ultima fabrica din România de sobe cu cahle presate şi pictate manual.


   Expoziţia cuprinde o parte din arhiva de 110 ani a fabricii şi continuă proiectul „Teracota, mon amour!” de a expune piese ale patrimoniului material transilvănean în spaţii neconvenţionale.


   La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriţă Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universităţii Naţională de Arte din Bucureşti.

În cadrul vernisajului, unul dintre meşterii presatori ai „Teracota Mediaş” va susţine un workshop de manufacturat cahle în incinta Fortificației - Sit Unesco, folosind exclusiv tehnici şi unelte tradiţionale, utilizate în fluxul zilnic de producţie al fabricii.

Vernisajul de la Biserica Fortificată va fi urmat de un concert de jazz cu trupa „Ela Sol” în livadă la „Viscri 32 - spațiu gastronomic Slow Food” şi una dintre cele 6 destinații speciale Gault & Millau Romania. Tot la Viscri 32, vizitatorii pot să vadă mai multe sobe pictate cu plită, tipice pentru gospodariile din Transilvania.

Până acum, părţi din expozitie au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în Bucureşti, de Ziua Naţională a României în Cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora şi într-o expozitie permanentă în „Pavilionul din Jina” din cadrul Muzeului Astra.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada septembrie 2019 - septembrie 2020 şi va fi inclusă în circuitul de vizitare al Bisericii Fortificate din Viscri. Proiectul este o colaborare între Asociaţia Imbold şi Teracota Mediaş cu scopul de a atrage atenţia asupra unor meşteşuguri şi manufacturi pe cale de dispariţie pentru a le ajuta să supravieţuiască şi să le adapteze la secolul 21.

Comentarii

Ultimă oră