Sari la conținut

Braşovul va primi Lumina Învierii duminică dimineaţa

brasovul-va-primi-lumina-invierii-duminica-dimineata

Peste 300 de voluntari sunt pregătiţi să poarte Lumina Sfântă de la Ierusalim, dar vor merge, în prima zi de Paşti, după ora 8.00, doar acolo unde vor fi chemaţi!

Şi în acest an, Lumina Sfântă de la Sfântul Mormânt va ajunge în Bisericile din Braşov, sâmbătă seara (18 aprilie 2020), dar în casele credincioşilor va fi dusă duminică dimineaţa.


     Practic, slujba din noaptea de Înviere va fi făcută fără enoriaşi, iar a doua zi, lumina va fi dusă doar acolo unde a fost solicitată.

„Credincioşii acasă, îşi pot aprinde acasă candela sau lumânări, iar dacă doresc lumina ce se coboară la Sfântul Mormânt, atunci, la solicitare, va fi adusă duminică dimineaţa după ora 8.00. Ideal ar fi să-și sune preotul paroh şi să spună că doreşte. Astfel, la fiecare Biserică există un grup de acţiune şi voluntarii sunt pregătitţi cu tot ce trebuie, mănuşi, măşti etc. Sunt 10 voluntari la fiecare biserică, în total peste 300 de voluntari. Vor duce lumina credincioşilor care au solicitat-o. La case, oamenii să aştepte în faţa porţilor. La blocuri, ideal ar fi să fie o singură persoană, care să ia lumina şi să o dea mai departe vecinilor”, a detaliat părintele protopop al Braşovului.


    Pe de altă parte, acesta a mai spus că slujba de Înviere poate fi urmărită online, pe o platformă specială ce urmează a fi deschisă sau pe pagina de facebook a fiecărui lăcaş de cult.

Icoana Maicii Domnului Rugătoare va fi purtată, în pelerinaj, în tot oraşul, duminică


   În prima zi de Paşte, duminică, între orele 11.00 – 16.00, Icoana de mari dimensiuni a Maicii Domnului Rugătoare, de la Biserica „Sfânta Treime”, de Pe Tocile, va fi purtată, într-un pelerinaj, în tot oraşul, a anunţat părintele protopop al Braşovului, Dănuţ Gheorghe Benga.
„Se va merge cu 2 maşini: într-una va fi purtată icoana şi vor fi şoferul şi cântăreţul, iar în a doua vor fi doi preoţi. În una icoana, şoferul şi cântăreţul şi în cealaltă 2 preoţi.


   Se va pleca din Şchei, în tot oraşul. Vor fi opriri la toate Bisericile din oraş, dar şi la toate spitalele. Doar la spitale vor coborî din maşini şi vor fi rostite rugăciuni pentru apărarea medicilor şi pentru cei aflaţi în suferinţă, să-i păzească Dumnezeu. Credincioşii pot ieşi la balcoane atunci când vor trece maşinile”, a explicat părintele protopop Dănuţ Gheorghe Benga. Opriri vor fi, de asemenea şi la Poliţie, ISU, Jandarmerie.


   În alţi ani, în prima zi de Paşte, la miezul zilei, era săvârşită Învierea Mică, în Piaţa Sfatului, iar mai mulţi preoţi din Bisericile din oraş citeau textul Evangheliei în mai multe limbi.


   Anul acesta slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioşilor mireni.

„Paştile”, date vineri şi sâmbătă


     Cât despre „Paşti” – prescura binecuvântată, acestea vor putea fi luate vineri şi sâmbătă, între 10.00 şi 17.30. „În fiecare Biserică în curte, vor fi amenajate locuri speciale, cu respectarea măsurilor de protecţie. Prescurile vor fi în ambalaje individuale, sigilate şi vor fi binecuvântate”, a încheiat părintele protopop al Braşovului, Dănuţ Gheorghe Benga.

Comentarii

Ultimă oră