Sari la conținut

Braşovul va intra în competiţia pentru Capitala Culturală Europeană 2021

brasovul-va-intra-in-competitia-pentru-capitala-culturala-europeana-2021

O provocare culturală pentru Braşov! Deşi de abia la finalul anului oraşul nostru va intra în competiţia pentru desemnarea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021, municipalitatea locală a început deja construirea unui program care să aibă potenţial de creştere  la nivel naţional şi european. Astfel, în această perioadă  sunt evaluate proiectele culturale ce vor fi finanţate de la bugetul local în acest 2015. Un criteriu pentru selecţia acestora îl reprezintă şi perspectiva de dezvoltare pe termen lung, pentru a ajunge evenimente de amploare continentală, care să atragă numeroşi spectatori.

Autorităţile braşovene susţin că vor să gândească un proiect de Capitală culturală europeană de nivel regional, mai exact  să creeze evenimente în care să implice, nu doar municipiul Braşov, ci întreaga zonă metropolitană.  Pentru acest an, Municipalitatea are în evaluare 22 de proiecte din care va decide pe care le va finanţa din bugetul propriu. În 2014, bugetul pus la dispoziţie de primărie pentru finanţarea activităţilor culturale desfăşurate de ONG-uri şi instituţii de cultură a fost de 350 de mii de lei, suma fiind împărţită pentru 12 proiecte.

Potrivit site-ului Ministerului Culturii, oraşele care doresc să obţină titlul de Capitală Europeană a Culturii vor avea la dispoziţie zece luni de pregătire a candidaturii, data limită de depunere a dosarelor fiind 10 octombrie 2015. După expirarea termenului de depunere a candidaturilor (10 Octombrie 2015), vor avea loc două întâlniri ale juriului: de pre-selecţie şi de selecţie, iar selecţia finală va fi organizată în jurul lunii august 2016. După stabilirea unei liste restrânse a oraşelor, juriul european va efectua vizite la faţa locului, iar desemnarea formală a oraşului câştigător se va face până la sfârşitul anului 2016. Braşovul este în competiţie directă cu Timișoara, Iaşi, Cluj-Napoca sau Arad.

Comentarii

Ultimă oră