Sari la conținut

Braşovul va avea cel mai mare planetariu din ţară

brasovul-va-avea-cel-mai-mare-planetariu-din-tara

Anul acesta, Primăria Braşov va începe amenajările în vederea deschiderii planetariului din incinta Zoo Braşov. În cadrul proiectului de modernizare a parcului zoologic a fost inclusă şi construcţia clădirii planetariului, dar fără ca aceasta să fie şi dotată cu echipamentele necesare funcţionării. Primăria vrea ca până la finele anului să achiziţioneze aceste dotări, dar şi să facă unele recompartimentări ale clădirii, iar planetariul să fie deschis publicului până la finele acestui an, scrie bizbrasov.ro.

Planetariul din Braşov va fi singurul din Europa amplasat într-o grădină zoologică, iar viceprimarul Ciprian Bucur a precizat că va fi şi cel mai mare din ţară, cu un diametru de 15 m, dublu faţă de al celor opt existente acum în ţara noastră. De asemenea, şi din punct de vedere al capacităţi va fi primul, cu un număr de 100 de locuri. „Planetariul va fi dotat cu un sistem de proiecţie 3K, adică imaginea finală tridimensională este realizată cu două proiectoare, care dau impresia că spectatorii sunt în mijlocul acţiunii, cu 5 milioane de pixeli, acest sistem fiind folosit de marea majoritate a planetariilor performante din lume. Celelalte planetarii din România utilizează însă sistemul 2K, cu 2 milioane de pixeli”, a explicat viceprimarul Braşovului.

Astfel, în perioada următoare vor fi demarate procedurile pentru amenajarea spaţiului, respectiv amplasarea unui planşeu intermediar în interiorul clădirii, dar şi a scaunelor, după care va urma achiziţionarea echipamentelor necesare proiecţiilor. Planşeul va fi suspendat la o înălţime de aproximativ cinci metri de sol, creându-se astfel în interiorul clădirii existente un spaţiu suplimentar, care va fi folosit pentru găzduirea unor expoziţii temporare sau itinerante. Valoarea echipamentelor şi a dotărilor necesare pentru funcţionarea în bune condiţii a Planetariului este estimată la 250.000 de euro, bani care au fost prevăzuţi în bugetul din acest an al Grădinii Zoologice.

Comentarii

Ultimă oră